#satur9sphotochallenge 10

Voor de 10° foto-uitdaging van SATUR9’S WORLD met oud als thema, trok ik naar de zolder waar – na 50 jaar huwelijk – oude schatten te vinden zijn. In een zilverkleurige metalen kist vond ik niet alleen oude familiefoto’s maar ook enkele voorwerpen die mij nauw aan het hart liggen: Kodak filmrolletjes en een kodak (dialect voor fototoestel) uit het familiearchief van mijn man en een handtas uit mijn familiebezit. Ik koester de huwelijksfoto van van mijn grootouders – de ouders van mijn mama – en de foto’s van mama’s mama, mijn meter.

Op zolder vond ik echter ook een oude kartonnen doos met kaarten en telegrammen voor ons huwelijk in 1970. Toen ik het kaartje met de koets openvouwde trof mij het mooie handschrift maar ook de schrijfstijl van Juffrouw Jongbloet bij wie ik in de 3° én 4° klas van de lagere school zat. Ja, bij de ‘papnonnen’ in de Langstraat hadden de onderwijzeressen twee leerjaren onder hun hoede. De schrijfster is er zich nooit bewust geweest dat ze een cruciale rol in mijn leven heeft gespeeld. Na de lagere school volgde ik één jaar beroepsonderwijs snit en naad met het vooruitzicht om op mijn 14° te gaan werken. Gezien ik vanaf de kleuterschool een jaar jonger was dan mijn klasgenootjes zat ik in het 7° jaar ongelukkig te wezen tussen meisje die één tot drie jaar ouder waren dan ik én veel handiger met naald en draad. Samen met de kastitularis overtuigde Juffrouw Jongbloet mijn mama dat ik beter zou aarden in een andere richting. Dat was uiteindelijk bepalend voor mijn toekomst én voor de jongere meisjes in mijn familie, want ik was de eerste die mocht ‘verder studeren’.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 8 april 2021
foto’s: ©vivapo

6 gedachten over “#satur9sphotochallenge 10

  1. Wat een mooi kaartje/brief schreef juf Jongbloet. Ze was jou duidelijk zeer genegen en allesbepalend voor jouw toekomst. Je had veel geluk dat zij er was en het potentieel in je zag. Zo’n mooi logje!

  2. Wat een mooie invulling van dit thema, ik heb echt genoten van jouw foto’s en verhaal. En wat was het moeilijk om kiezen! Ik ben dan maar voor het kaartje gegaan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s