#366 elfjes

366 elfjes hoofding

366
elfjes schrijven
over wat mij
inspireert, aanraakt of verwondert.
Uitdaging!

Laatste up-date van het bericht van 3/1/2016: dinsdag 15 september 2020.

Meer dan 50 mensen registreerden zich voor de openbare FB groep 366 elfjes in 2016. Vanaf 1 januari 2017 schreven de meesten van hen verder elfjes op de nieuwe besloten FB groep Mijmeren in elfjes.

Op 21 februari 2016 was ik één van de meer dan honderd mensen die in Sint-Martens-Latem tegelijk hebben geëlfd. Ik leende dit werkwoord van Kristien Bonneure die ons toen begeleidde.

Bezoekers aan de tentoonstelling van het Kunstatelier Ardéfoo te Brugge schreven van 1 tot 14 april 2016 een Elfje in het Gastenboek.

Ook in ’t SchrijfNest (gestart in oktober 2015) van vivapo bleven we maandelijks een Elfje schrijven, zelfs op verplaatsing.

In juli en augustus 2016 stonden de deuren van het Elfjes kabinet wijd open voor bezoekers aan het ont-moetingscentrum tVaartje te Lissewege.

Er werden ook Elfjes geschreven tijdens de workshop Mijmeren op papier die ik op zondag 3, 10, 17, 24 en 31 juli 2016 heb begeleid op de Lisseweegse tuinfeesten in tVaartje.

Op vrijdag 26 augustus 2016 penden de deelnemers aan de lachwandeling – in het kader van het Huis met Vele Kamers – hun ervaring neer in een elfje. Ze werden (tijdelijk) opgehangen in de Magdalenakerk te Brugge.

Op maandag 29 augustus 2016 werd ik door wijlen Marcus Cumberlege voorgesteld aan Jason Elizabeth Dunn uit Oregon (USA). Zij heeft de smaak te pakken en wilde bezoekers van haar Bed and Breakfast ‘Deer Island Manor’ warm maken voor het schrijven van elfjes tijdens de workshops die ze daar zou aanbieden.

Op 4 september 2016 was het verzamelen geblazen voor alle geïnteresseerde elfjes-schrijvers, want dan was er een reünie in Hoeve Hangerijn die – zoals uit de reacties bijkt – voor herhaling vatbaar is.

Op déze blog publiceerde ik tot eind 2016 mijn wekelijkse oogst aan elfjes (zoek op #366 elfjes in 2016), op Mijmeringen vanaf januari 2017.
De elfjes van deelnemers aan vivapo’s workshops kan je lezen in het archief van Mijmeren op papier.

In juli en augustus 2017 stonden de deuren van het Elfjeskabinet opnieuw wijd open voor bezoekers aan het ont-moetingscentrum tVaartje te Lissewege.

*****

Op 3 januari 2016 schreef ik wat volgt.

Ingaand op een uitdaging van Christine De Vries zal ik dagelijks (366 keer) een elfje schrijven over iets wat mij op die dag heeft geïnspireerdaangeraakt of verwonderd en dat ik wil bewaren.

Je vindt achtergrond informatie over deze uitdaging in het bericht van:
29 december – 2016, jaar van de elfjes
30 december – inspiratie voor elfjes
31 december – 52 ZONdagen lang

Ingaand op mijn oproep gingen samen met mij nog een aantal leden van ‘t SchrijfNest deze uitdaging aan.  Op het bericht 2016, 366 elfjes van start kan je hun eerste elfje lezen, maar ook dat van anderen mensen die zij inspireerden. Het enthousiasme was zo groot dat er een openbare groep 366 elfjes in 2016 werd aangemaakt op Facebook waar iedereen elfjes kon posten. Mijn elfjes deelde ik wekelijks op deze blog. En daarenboven mochten al onze elfjes mee spelen op Gedichtendag op donderdag 28 januari 2016.

Wist je dat je deze blog kan ‘volgen’? Je wordt dan via mail verwittigd telkens er een nieuwe reeks elfjes verschijnt.  Verkies je echter om sporadisch een bezoek te brengen aan deze blog om de elfjes te lezen, tik dan in het zoekvenster #366 elfjes.

Viviane Van Pottelberghe

Het elfje heeft slechts 11 woorden en is opgebouwd uit 5 regels:
woord
woord woord
woord woord woord
woord woord woord woord
woord

In het elfje kunnen herhalingen voorkomen, maar dat hoeft niet. De regels moeten niet op elkaar rijmen, maar het mag wel. Het kunnen losse trefwoorden zijn of een doorlopende zin die als het ware over de 5 regels heen is gedrapeerd. Alles mag zolang jij je maar aan deze opbouw houdt.

(Christine De Vries)