#satur9sphotochallenge 09

Op 19 maart schoot ik enkele foto’s vanuit de vogelkijkhut op de Romboutswervedijk te Damme. De weerspiegeling van de wolken in het water trok mijn aandacht. En laat water nu net het thema zijn van de 9° foto-uitdaging van SATUR9’S WORLD.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om de geschiedenis van de Romboutswervedijk uit te doeken te doen.

Damme is in veel opzichten één van onze mooiste hoekjes in het polderlandschap. Dit voormalig havenstadje was historisch van groot strategisch belang, zowel economisch als militair. Het verloor zijn positie als ‘Brugse voorhaven’ door de verzanding van zijn verbindingsweg met de open zee. Die toeslibbing van de Zwingeul was in grote mate het gevolg van dijkenbouw.

Vandaag ligt Damme vredig temidden van het netwerk van oude zeedijken, waaronder de Romboutswervedijk één van de meest opvallende is.

In dit gebied verblijven ’s winters regelmatig grote groepen wilde ganzen. De Noord- Westvlaamse kustpolders in het algemeen en Damme in het bijzonder, zijn enorm belangrijk als overwinteringsplaats voor wilde ganzen, vooral kolganzen en klein rietganzen. deze situatie is zelfs uniek te noemen volgens Belgische en West-Europese normen. Het gebied kreeg dan ook het predikaat “Internationaal belangrijk” als pleisterplaats van ganzen.
Ook voor talrijke doortrekkende en overwinterende watervogels is dit gebied de uitverkoren plek.

Bron: Natuurpunt Damme

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 9 april 2021
foto’s: ©vivapo – 19/3/2021

4 gedachten over “#satur9sphotochallenge 09

  1. Heel mooie foto’s, wat is die reflectie prachtig! En een heel mooi gebied inderdaad. Dankjewel om weer mee te doen 🙂

  2. Damme is inderdaad prachtig. Prachtige foto’s getrokken van uit vogelkijkhut. Met de uitdaging “water “,zullen deze foto’s veel mogelijkheden geboden hebben aan schrijvers.

Reacties zijn gesloten.