#theartistsway #kunstenaarsuitstapje – week 01

Ik heb de draad weer opgepikt en het boek The Artist’s Way van Julia Cameron uit mijn bibliotheek gehaald. Dat is één van de gevolgen van #12dagencreatief waarover ik reeds een drietal berichten deelde op de blog viviane mijmert creatief.

Hier, op deze blog schreef ik in 2017 en 2018 verschillende logjes over mijn kunstenaarsuitstapjes in het kader van The Artist’s Way. Ik ben van plan om dat ook de komende weken te doen al neem ik mij nu wel voor om het boek helemaal uit te lezen en bijgevolg ook de opdrachten die worden aangereikt.

Invasive Bouquet, 2020 – olieverf op doek – 260 cm x 130 cm

Voor mijn eerste kunstenaarsuitstapje in deze reeks trok ik woensdag naar Adornesdomein & Jeruzalemkapel in Brugge. Ik bracht een bezoek aan de tentoonstelling Trash & Treasure van Cindy Wright en was danig onder de indruk. Op het eerste zicht was ik gecharmeerd door wonderlijke natuurtaferelen in olieverf op doek. Bij nader toezien ontstond er verwarring tussen wonder en afval. Via haar kunst verkent deze kunstenares de cyclus van het leven en van de planeet.

Neem nu dat prachtig weelderig boeket bloemen met sierlijke bladeren tot ver over de rand van de vaas. Maar stop daarmee! Het is een valstrik. De verleiding is venijnig. Dit overdadige boeket is eigenlijk samengesteld it invasieve soorten. het omvat onder andere bezemgras, reuzenbalsemien, vlinderboom en guldenroede. Deze zogenaamde invasieve planten zijn opzettelijk of per ongeluk door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd. Zij kunnen overleven en zich spontaan en snel voortplanten in hun nieuwe natuurlijke omgeving, waardoor het aantal planten snel toeneemt. Sommige soorten woekeren zodanig dat zij inheemse soorten verdringen en zo de biodiversiteit schaden. Sommige waterplanten verstikken het leven in de vijvers en maken het onmogelijk voor vissen om te overleven. Ook de opwarming van de aarde draagt ertoe bij dat bepaalde soorten zich gaan aanpassen aan onze streken, wat kan gezien worden als darwinistisch gedachtengoed. (Bron: catalogus van de tentoonstelling).

Ik overweeg om de foto’s die ik in de tentoonstelling heb gemaakt te gebruiken voor schrijvend naar kunst kijken of voor de FB groep ’t SchrijfNest Online maar wilde ook mijn echtgenoot laten kennis maken met dit werk. Daarom kocht ik voor onze beiden een Brugge-pas, gingen we donderdag samen kijken én kunnen wij in 2020 alle tentoonstellingen gratis bezoeken in Adornes.

Vandaag had ik mijn tweede kunstenaarsuitstapje in één week tijd. Na het koffiemoment met mijn echtgenoot bij ons thuis nam ik de bus richting station Brugge. Ik hoopte in het huis met vele kamers (Oostmeers 105) Sofie te ontmoeten, de beroepskracht waarmee ik vroeger als vrijwilliger heb samengewerkt in het kunsthuis Ardéfoo. In augustus had ik op uitnodiging van het huis met vele kamers daar een schrijfworkshop begeleid bij foto’s voor hun 2022 kalender. Ik wilde bij Sofie polsen naar de mogelijkheden voor het huren van een ruimte voor een eigen schrijfworkshop. Ik nam plaats in een zetel, want alle tafeltjes waren benomen, onder meer door enkele cliënten van Ardéfoo; het was een leuk weerzien. Sofie vertelde honderd-uit over haar nieuwe plannen binnen de geestelijke gezondheidszorg. We wisselden heel wat creatieve ideeën uit, hoe zalig was dat! Veel te vroeg was het sluitingstijd (16u30) en was ik het doel van mijn uitstapje totaal uit het oog verloren. Een reden voor een volgend kunstenaarsuitstapje misschien?

Viviane Van Pottelberghe
15 januari 2022

foto: vivapo

Een gedachte over “#theartistsway #kunstenaarsuitstapje – week 01

Reacties zijn gesloten.