Schrijftafel in de bib – 02

In een vorig bericht kondigde ik aan dat ik op 2 oktober met een schrijftafel zou deelnemen aan de verwendag van de bib te Beernem.

Voor de praattafel van start ging bracht ik een bezoek aan de Grote Boekenverkoop en sloeg een voorraad in waarmee ik plannen heb voor ‘t SchrijfNest. Het mag gezegd … in de bib van Beernem is een een actief team aan het werk. De foto’s die ik ben hen leende spreken boekdelen.

In de aankleding van de ruimte rond de praattafel die voor mij werd voorbehouden herkende ik de hand van Ann: een opengeklapt boekenlicht op tafel, een letterbak uit de drukkerij van haar broer op de vensterbank. Daarin stond de afkorting van mijn naam (vivapo) en de naam van schrijfrecepten in houten letters. Er stonden bloemen op tafel, onder meer in een poëzievaasje. Alles wat ik had voorgesteld als drager voor de schrijfoogst was voorhanden: harde kaften met schrijfpapier, een doos met schrijfgerief, een groot bord, gekleurde post-its op groot formaat om op het raam te kleven en een tafel op wieltjes waarop de gebruikte boeken konden worden gedeponeerd die de deelnemers hadden gebruikt voor de stapelgedichten en de zevenschrijfsels. Er was zelfs een iPad voorhanden om de schrijfoogst te fotograferen.

Er stonden drie schrijfrecepten op het menu: een hippe haiku, een stapelgedicht en een zevenschrijfsel. Deelnemers konden van één, twee of van alle gerechten proeven.

Er werden rond de praattafel heel wat onverwachte contacten gelegd. Het deed mij plezier om er heel wat vrienden van ‘t SchrijfNest te verwelkomen.  Ik sprak echter ook andere bezoekers van de bib aan. Ik nodigde kinderen met hun papa of mama uit om met boeken uit de kinderbibliotheek een stapelgedicht te maken. Ik luisterde naar een gedicht dat een kind wilde voordragen. Een moeder maakte samen met twee tienerdochters maar liefst drie stapelgedichten met de boeken die ze hadden ontleend. Tot mijn verwondering schreef een vrouw met pijnlijke vingers toch haar stapelgedicht op een gekleurde post-it om op te hangen aan het raam. Een vader raadde zijn puberzoon aan om één van mijn schrijfrecepten te gebruiken op school. Heel wat gelamineerde menukaarten werden na gebruik ook meegenomen. Het concept sloeg blijkbaar aan. Ik kan er enkel gelukkig om zijn en dankbaar voor het vertrouwen van de bibliotheek.

Als toemaatje kreeg ik te horen dat ‘Mijmeren op papier – schrijfvormen van a tot z‘ vorige week op de aanwinstentoren van de bib prijkte!

Een hartelijke groet,
Viviane Van Pottelberghe
11 oktober 2021

media:
foto’s inzet: ©bib Beernem
slideshow: ©vivapo
laatste foto: ©Ann Hudders

3 gedachten over “Schrijftafel in de bib – 02

Reacties zijn gesloten.