Verwondering in ’t SchrijfNest 02

foto: ©Monik Ketelaers

Dagelijks deel ik in de FB groep ’t SchrijfNest Online een foto en een daaraan gekoppelde schrijfopdracht, meestal door gebruik te maken van een schrijfvorm uit mijn werkboekje ‘Schrijfvormen van a tot z‘ (*) of van een vrije schrijfvorm.

In die groep is het niet vereist om poëzie te schrijven, ‘iedere vogel zingt zoals hij gebekt is’. Dat er dichters meeschrijven is een meerwaarde voor de groep, we laten ons inspireren. Om de veiligheid in de groep te waarborgen waak ik er echter over dat er geen reacties worden gegeven op de schrijfoogst van anderen, tenzij via de geëigende icoontjes. Via Messenger kunnen rechtstreeks contacten worden gelegd en reacties gegeven. Ik heb de indruk dat er ondertussen een vriendengroep is ontstaan van mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet. Als de veiligheidsmaatregelen het toelaten organiseer ik wellicht een reünie zoals ik dat vijf jaar geleden voor de FB groep 366 elfjes in 2016 heb gedaan. Sinds maart 2020 werden alle bijeenkomst van ’t SchrijfNest geannuleerd. Ik mis nog regelmatig de vroegere vriendengroep maar dat gemis smelt als sneeuw voor de zon bij het lezen van reacties die ik regelmatig via Messenger ontvang.

 • ‘Dag Viviane, … op slag zes schrijfnest – vriendinnen bij vandaag; niemand die aarzelde. Merk ik méér en méér creativiteit in de schrijfsels door de dagelijkse uitdaging? En ook eenzame harten? Hoe fijn zal het niet worden elkaar eens in ‘t echt te ontmoeten, zònder corona bezwaren ….’ (M.)
 • ‘Dank je wel, Viviane. Jouw opdrachten inspireren mij vaak’. (J.)
 • Ohhhh Viviane, wat fijn en wat inspireer je de mensen gloedvol. (A.)
 • ‘De wereld is klein. M. is nog mijn buurman geweest lang geleden 1977 in Zelzate, leuk is dat.’ (J.)
 • ‘Dank voor je inzet voor de groep en je ‘luisterend oor’. Mede door jou ontdek ik iets in mij waarvan ik eigenlijk niet wist dat ik het in mij heb. Ik doe het zó graag. Het geeft, in deze tijd van veel alleen zijn, zo’n mooie zinvolle invulling aan mijn dagen en aan mijn leven.’ (L.)
 • ”t Schrijfnest is een dankbare omgeving om hier en daar wat uit te proberen … soms ernstig … soms wat humor … of een mix van beide … Boeiend.’ (M.)
 • ‘Dag Viviane, de groep is een heel mooi initiatief. Maar de vaste schrijfvorm is niet zo erg aan mij besteed. Daarom heb ik de groep terug verlaten. Ik wens je nog veel succes met de groep. Vriendelijke groeten.’ (I.)
 • ‘Het is inderdaad verbazingwekkend hoe je het dagelijks voor elkaar krijgt. Er is echt wel nood aan warm ‘contact’ en dat kan hier blijkbaar in ‘een warm en vertrouwelijk schrijfnest’. Er verschijnen echt wel mooie schrijfsels. Het verwondert mij echt.’ (M.)
 • ‘Prachtig hoe je al die verschillende opdrachten blijft bedenken.’ (G.)
 • ‘Goede morgen Viviane, Dit berichtje om te zeggen dat je Limerick-opdracht tot heel leuke reacties heeft geleid. Ik heb ze met een constante glimlach gelezen .’ (M.)

De laatstgenoemde reactie van M. (het valt mij op dat er heel wat voornamen met een M beginnen) kwam er na de schrijfopdracht bij de foto van Monik Ketelaers (nog een M.!) die ik bovenaan dit bericht deel. Ik ben verwonderd dat er toen maar liefst twintig limericks werden geschreven, niettegenstaande dit dikwijls als een moeilijke schrijfvorm wordt ervaren. Ik ben benieuwd hoeveel limericks er zullen verschijnen bij onderstaand filmpje dat ik vandaag deelde.

©vivapo

Mijn limericks deel ik in de loop van de week op de blog viviane mijmert creatief.

En dan is er nog G., germaniste van opleiding. Zij is er als de pinken bij om mij op foutjes of technische mankementen te wijzen nog voor ik mijn computerscherm opstart. Alhoewel we elkaar nog nooit hebben ontmoet is zij in de groep mijn steun en toeverlaat, ik ben haar ontzettend dankbaar.
Sinds de groep enige tijd geleden in rep en roer stond omdat ik door omstandigheden pas tegen de middag online kwam, probeer ik om de schrijfopdrachten een dag op voorhand te plannen, al was het maar om G. en L. hun gemoedsrust niet te storen.

Wil je na het lezen van dit bericht ook ‘proeven’ van de schrijfopdrachten? Het is gratis, je kan je eenvoudig inschrijven via FB groep ’t SchrijfNest Online. Is het niet wat je verwacht dan kan je je even gemakkelijk weer inschrijven zoals blijkt uit bovenstaande reactie van (I.).

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 15 februari 2021

(*) ‘MIJMEREN OP PAPIER – schrijfvormen van a tot z‘, uitgegeven via Brave New Books verscheen op 4 maart 2019. Het is online te koop, onder meer bij bol.com, waar je trouwens de eerste bladzijden kunt inkijken.

9 gedachten over “Verwondering in ’t SchrijfNest 02

  1. Onderschat jezelf niet Marylou, ik geniet heel dikwijls van jouw poëtisch commentaar bij jouw prachtige foto’s, maar ik geef toe … jij drukt je uit via beelden, een kunst! ’n warme groet, Viviane

 1. Deze was echt leuk. Inderdaad Viviane, jij kan goed inspireren. Altijd leuk met jou. Ik bewaar mooie herinneringen aan onze ontmoetingen en de schrijfopdrachten.

  1. Dank je Bea. Het was een mooie tijd, ’t SchrijfNest rond de tafel bij mij thuis en op verplaatsing. Ik droom er nog altijd van om ooit met ’t SchrijfNest op verplaatsing … naar Breskens te komen!

   1. Het gebouw waar we ooit de schrijfles van Marion volgden staat te koop en de dame die het uitbaatster is dus moeten stoppen. Dat zal dus niet meer kunnen. Jammer. De vuurtoren hé. Ooit kunnen we daarin misschien weleens een schrijfsessie organiseren. Als we verlost zijn van corona.

   2. Oh, wat jammer toch. Beneden was de ruimte zo gezellig ingericht door die dame en je kon er gezond en lekker eten en drinken. Boven was er een schitterende ruimte voor workshops. Jammer, jammer … Gelukkig staan de vuurtoren en de rode pinguins niet te koop.

Reacties zijn gesloten.