TERUGBLIK op 2020 – deel 01

Voor heel veel mensen is terugblikken op 2020 pijnlijk en frustrerend. Afstand houden van geliefden, vrienden, collega’s of het niet kunnen bijwonen van een uitvaart, familiefeest, film, theater, concert, cursus, workshop of ledenvergadering leidden tot vereenzaming.

Ik voel mij dankbaar dat ik in de loop van dit jaar onderweg kennis heb gemaakt met twee creatieve mensen: Sarah Timmermans en Siska Desmet.

Laat ik met Sarah beginnen. Vorig jaar ontmoette ik haar voor het eerst op de Boekenbeurs omdat ik mij had ingeschreven voor haar mini-workshop op de stand van Creatief Schrijven. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om mijn exemplaar van Het Creatieve Dagboek te laten signeren. Zij woont en werkt in Oetingen. Weinig kans dat ik na die datum nog ooit bij haar een workshop zou kunnen volgen, dacht ik … toen.

Dat was buiten Covid-19 gerekend. In maart van dit jaar ben ik ingegaan op Sarah’s aanbod Dagboeken in quarantaine. Gedurende 31 dagen kreeg ik elke dag één oefening – gratis – om uit te werken in mijn persoonlijk creatief dagboek. Dat was mijn ankerpunt tijdens de eerste lockdown. Om de reeks af te ronden nam ik op 16 april de ganse dag deel aan het online live feest met creatieve sessies van telkens een half uur, gratis dan nog!

Ik had de smaak te pakken en volgde ook enkele online cursussen die Sarah aanbiedt. Ik schrijf mij regelmatig in voor haar Online Creatief Atelier Live en ik ben een trouwe deelnemer aan Online Zondag Verhalendag dat Sarah trouwens gratis aanbiedt. Dit jaar staat nog het webinar De Weg van Oud en Nieuw op mijn programma, naast de wekelijkse opdrachten voor De Mythisch-Imaginaire Reis van de Zot tot aan de Wereld.

En dan is er nog Siska Desmet van Cré-up. In september volgde ik bij haar een tweedelige workshop Mindful fotograferen en visual storytelling

Mijn interesse voor mindfulness, het fotograferen en het vertellen van verhalen wekte mijn nieuwsgierigheid en mondde uit in dank en respect voor de manier waarop Siska deze sessies heeft begeleid. Op een rustige en respectvolle manier nam ze mij stap voor stap mee in de wereld van het vertellen van een verhaal in beeldtaal. Haar zorg om een veilige omgeving te creëren maakte het mogelijk dat ik mij kwetsbaar durfde op te stellen en zo dieper in mezelf op verkenning kon gaan. De inhoud en de werkwijze van deze workshop waren totaal nieuw voor mij.  Ze overstijgen het onbewust fotograferen en het louter creatieve. De uitnodiging om met een andere blik of de blik van een kind naar de wereld of de omgeving te kijken was voor mij een eye-opener; dat was ook het geval voor het  inzicht dat ik onbewust mezelf in beeld zette door mij bewust op de omgeving te focussen.  

Deze tweedaagse workshop zindert nog na. Ik ben mij bewust dat ik tijdens een wandeling met andere ogen naar mijn omgeving kijk. Tijdens het fotograferen van onderwerpen ontluikt reeds een verhaal of een schrijfopdracht.

Sinds de lock-down ga ik op een creatieve manier om in het begeleiden van mensen, o.m. door van mijn beroep (zelfstandige) mijn hobby (vrijwilliger) te maken:
– maandelijks begeleid ik Mijmeren op papier gratis en online
– dagelijks bedenk ik een schrijfopdracht voor de besloten FB groep ’t SchrijfNest Online
– maandelijks reik ik voor Mijmeren in de natuur gratis een kort draaiboek aan met schrijfopdrachten én een creatieve opdracht.

Van januari tot nu heb ik hier slechts acht berichten gedeeld, op andere plaatsen des te meer:
– op de (tijdelijke) blog van ’t SchrijfNest
– op de blog viviane mijmert creatief
– op de geïntegreerde blog van ’t SchrijfNest op vivapo’s website.
Ik hoop jullie ook op de twee laatstgenoemde plaatsen virtueel te mogen ontmoeten.

Ik heb de voorbije dagen wat gesleuteld aan de website van vivapo en – eindelijk – ontdekt waarom ik niet meer werd verwittigd telkens een bericht verschijnt op de blogs die ik ooit ben gaan volgen. Ik kom dus weer bij jullie op bezoek, lieve volgers en mede-bloggers!

Een hartelijke groet, Viviane
18 december 2020

2 gedachten over “TERUGBLIK op 2020 – deel 01

  1. Jij hebt niet stilgezeten in deze moeilijke periode en heb nieuwe wegen ontdekt en bewandeld. Wens je een veilige kerst. Wees voorzichtig en zorg goed voor jezelf. en al diegene die je nauw aan het hart liggen

Reacties zijn gesloten.