Voelbare stilte – 02

12CL

Op  schreef ik op deze blog over de ongekende stilte die ik heb ervaren toen ik plots geconfronteerd werd met de leegte in de seniorenflat waar mijn mama haar laatste levensjaren heeft doorgebracht, eerst met papa, later alleen.  Ik voelde zowel haar aanwezigheid als haar afwezigheid en nog véél méér. Ik noemde het toen … voelbare stilte.

Op de Facebook pagina van Immo My Home zag ik dat de seniorenflat in residentie de “Gulden kamer” opnieuw te huur staat. ‘Onmiddellijk vrij – Bel voor een afspraak 050/20.00.00’ stond erbij vermeld.

Onmiddellijk vrij voorspelt niet veel goeds. De familie van de laatste bewoner staat voor dezelfde taak als mijn zus en ik vijf jaar geleden. Ik hoop dat ze net als wij tevreden kunnen terugblikken op de periode die hun familielid daar heeft gewoond. De flats liggen in een groene en rustige omgeving op een boogscheut van het Zuidervaartje en de Damse Vaart.  Op wandelafstand kon hij/zij naar de bakker, de slager,  de praktijk van een huis- en een tandarts, de apotheek, de krantenwinkel en twee cafetaria’s.

Een wandeling naar de lokale markt op vrijdagnamiddag in de voormalige Franciscuskerk is echter voor de volgende huurder weggelegd. Ik ging zelf naar de opening vorige vrijdag en heb dààr en onderweg heel wat bekenden ontmoet die ik sinds lang niet meer had gezien.  Wie in de “Gulden kamer” een flat bewoont hoeft niet te vrezen voor eenzaamheid ook al is de privacy gewaarborgd.

Zouden de bewoners nog wekelijks op donderdagnamiddag scrabble spelen in de gemeenschappelijke ontspanningsruimte? Koffie zetten met mama’s koffiezetapparaat? Een babbeltje slaan op één van de banken voor de inkom? Of genieten van de stilte?

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 19 januari 2020

bron foto: Immo My Home

 

6 gedachten over “Voelbare stilte – 02

  1. De heimwee naar de momenten met je moeder zal prangend zijn geweest bij het zien van die advertentie.
    Lijkt me een heel mooie flat. Was benieuwd naar de verhuurprijs van zoiets, maar vond dit niet onmiddellijk terug. Hopelijk duurt het nog een eind vooraleer we zoiets nodig hebben…

    1. Inderdaad; ik ga er een paar keer per jaar een babbeltje slaan met de bewoners die ik nog ken. Ook zij missen haar blijkbaar.

  2. Voelbare stilte ontmoet ik soms ook op mijn wandelingen. Maar kunnen ook confronterend zijn op plekken waar herinneringen opduiken aan

Reacties zijn gesloten.