Tien boeken – dag 7

Nature_it_cov

Dit is het boek op dag 7 (*) : ‘De natuur voorbij de stilte‘ van Sylvie Hetzel

Mijn zevende uitnodiging heb ik bezorgd aan Marielle Dobbels.

Ik leerde Marielle kennen in 2014 toen ik van januari tot februari op zondagvoormiddag een basisreeks mandala volgde in haar atelier aan de vissershaven Oostende. Het ging wat mij betreft niet alleen om mandala’s tekenen. Ik had moed nodig om door weer en wind – regen, sneeuw, mist – moederziel alleen de autoweg te nemen naar het atelier op de eerste verdieping van een gebouw langs de visserskade. Daar volgde een warm onthaal, knus rond de ronkende kachel koffie of thee drinken in het gezelschap van hoofdzakelijk onbekende vrouwen.  Het creatieve gezelschap nam keuvelend plaats rond de tafel en luisterde vervolgens naar de uitleg van Mariëlle. Van zodra een cirkel werd getrokken op het wit blad papier veranderde de sfeer … het werd er muisstil, iedereen ging op in de verbinding met potlood en papier om zo in haar eigen ruimte te vertoeven. Tijdens het deelmoment was er kans om de mandala’s hun verhaal te laten vertellen.

skr44368_cover

Ondertussen heeft Mariëlle het salontafelboek ‘moNUmentjes van LIEFDE LICHT KRACHT’ uitgebracht dat ik mij heb aangeschaft in haar gloednieuwe CreaChill ruimte bij Woestara in Waardamme. Ze begeleidt er op donderdagnamiddag een 9 delige reeks tekenen schrijven kleuren knippen plakken. #SchrijvenInBrugge op hetzelfde moment belet mij om dit jaar zo’n reeks te volgen.
Woestara en zijn hoeders heb ik ondertussen wat beter leren kennen, zowel als deelnemer aan een workshop in de sessieruimte of tijdens een individuele wandeling op het domein. Ik had echter het voorrecht om het prachtige natuurdomein met al mijn zintuigen te verkennen tijdens de driedaagse natuurstage Communiceren en samenwerken met de natuur die door Sylvie Hetzel werd begeleid tijdens het pinksterweekend dit jaar.

Sylvie Hetzel (Selva-nature) geeft regelmatig lezingen en begeleidt stages in Frankrijk en Zwitserland. In 2015 kwam zij op mijn uitnodiging voor het eerst naar Vlaanderen en realiseerde hiermee de gedeelde droom van wijlen Lieve Bonne en mezelf. Vier jaar later kwam Sylvie Hetzel voor de tweede keer naar Vlaanderen voor een natuurstage van zaterdag tot maandag en een lezing op vrijdagavond. Geert Vandewalle en ik stonden in voor de organisatie en Anne Demi voor de vertaling tijdens lezing en stage.

livre02

Sylvie heeft heel wat gepubliceerd. Haar eerste boek ‘Nature au delà du silence’ werd door wijlen Lieve Bonne vertaald in het Nederlands. Ik herinner mij dat ik het reeds kon lezen vooraleer het werd gedrukt maar had geen vermoeden dat mijn naam (voor de eerste keer) als proeflezer zou worden vermeld.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 7 oktober 2019

(*) Ik heb op 30/9/19 de uitnodiging van Anky Floris geaccepteerd om op mijn FB profiel tien dagen een omslag van een boek te plaatsen. Tien Boeken die mij raakten, die mij hebben beïnvloed of waar ik veel plezier aan heb beleefd of nog beleef.
Op mijn FB profiel is de afspraak: één per dag, geen uitleg, geen kritiek, alleen de omslag.
Iedere dag nodig ik iemand uit om hetzelfde te doen. Lezen is leuk en kan veel meer gedaan worden! Ik neem echter de vrijheid om op deze blog enige reflectie te delen, ik graaf als het ware in mijn geheugen.

Bron afbeeldingen:
moNuMentjes
overige

 

 

Een gedachte over “Tien boeken – dag 7

Reacties zijn gesloten.