Tien boeken – dag 3

Ik heb maandag de uitnodiging van Anky Floris geaccepteerd om op mijn FB profiel tien dagen een omslag van een boek te plaatsen. Tien Boeken die mij raakten, die mij hebben beïnvloed of waar ik veel plezier aan heb beleefd of nog beleef.
Op mijn FB profiel is de afspraak: één per dag, geen uitleg, geen kritiek, alleen de omslag.
Iedere dag nodig ik iemand uit om hetzelfde te doen. Lezen is leuk en kan veel meer gedaan worden!

Ik neem de vrijheid om op deze blog enige reflectie te delen, ik graaf als het ware in mijn geheugen.

Dit is het boek op dag 3: ‘Een weg naar binnen – Gis voor zoekende mensen’ van Marcel Ploem.

IMG_9499

Mijn derde uitnodiging heb ik bezorgd aan LindaB. Sinds 2 februari 2016 ben ik met haar bevriend op Facebook en ze liet mij toen weten dat ze een cursus ‘innerlijk pelgrimeren’ had gevolgd bij Vanessa Matthijssen van Zinderen. Zelf had ik ook ‘innerlijk pelgrimeren’ bij Vanessa gevolgd in het Benedictinessenklooster te Schoten en tijdens dat weekend ontstond zelfs het woord ’t SchrijfNest! In januari 2019 ontmoette ik Linda voor het eerst – ook in Schoten – tijdens het schrijfweekend ‘De kracht van Betekenis’ (*) dat door Vanessa werd begeleid.

***

Het moet begin de jaren negentig geweest zijn dat ik een vrouwenmidweek volgde bij Femma (toen nog KAV) in de Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië te Sint-Andries/Brugge. Ik besefte pas veel later dat ik daar voor het eerst proefde van spiritualiteit, emotioneel lichaamswerk, lachen, genieten met al je zinnen… Een onderdeel van het aanbod tijdens de vrouwenmidweek was bibliodrama.

In bibliodrama gaat het om het in beweging brengen van een (bijbel)tekst(fragment). Het uitspelen, het dramatiseren gebeurt door inleving, uitbeelding, spel, dialoog, rolverkenning, groepsinteractie-spel .. . Het is geen toneelmatig naspelen van een verhaal.
Iedereen  speelt een zelfgekozen figuur of rol op een geheel eigen wijze. Er komt een wisselwerking tot stand tussen en de persoonlijke actuele levenservaringen van de speler en de intenties en handelingen van figuren uit de tekst. Zo kunnen levenservaring en (Bijbel)tekst elkaar wederzijds verrijken. Zo wil bibliodrama op creatieve en speelse wijze op zoek gaan naar zingeving en spiritualiteit in het persoonlijke leven en  in de brede maatschappelijke context.

Ik herinner mij dat ik de rol koos – of werd toebedeeld – van Jezus die over het water wandelt en dat die rol mij toen ontzettend heeft aangegrepen. Hoe goed bedoeld ook, de organisatoren van de vrouwenmidweek waren niet voorbereid op mogelijke gevolgen voor mensen die in proces gingen.

Midden de jaren negentig vertoefde ik opnieuw in Betanië maar nu op eigen initiatief om er tot rust te komen.  Ik at en sliep in het gastenverblijf en was aanwezig op elke dienst, ook al had ik geen computer, GSM of uurwerk bij.  Op één van mijn wandelingen in de omgeving kwam ik terecht in het boekenwinkeltje van de Abdij van Zevenkerken. Ik bladerde door heel wat boeken en één trok mijn speciale aandacht toen ik in de inhoudstafel de titel van het eerste hoofdstuk las: ‘Over water lopen‘ dat eindigde met het gedicht ‘stapstenen‘.  Op de achterflap las ik – zoals dat gebruikelijk is – wat meer over de auteur.

Ik was op zoek naar de zin van mijn leven en in ‘Levensboom‘ werden lezingen,  cursussen en meditatie gegeven om mensen te helpen zich vernieuwend te oriënteren. Ik herinner mij dat ik bij mijn telefonische inschrijving aan Marcel Ploem vroeg of ik kon deelnemen ook al wist ik niet wat meditatie inhield. Het adres stond achteraan in het boek en zo kwam het dat ik op een zondagochtend in mijn eentje via de autoweg naar Vurste (Gavere) trok om te mediteren op teksten van … Johannes van het Kruis. Ik vermoed dat ik daar vijf keer ben geweest.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 2 oktober 2019

(*) Vanessa begeleidt trouwens opnieuw een weekend De Kracht van Betekenis, van 4 – 6 oktober 2019 in het Benedictinessenklooster te Schoten (België).

 

2 gedachten over “Tien boeken – dag 3

Reacties zijn gesloten.