Tien boeken – dag 2

Ik heb maandag de uitnodiging van Anky Floris geaccepteerd om op mijn FB profiel tien dagen een omslag van een boek te plaatsen. Tien Boeken die mij raakten, die mij hebben beïnvloed of waar ik veel plezier aan heb beleefd of nog beleef.
Op mijn FB profiel is de afspraak: één per dag, geen uitleg, geen kritiek, alleen de omslag.
Iedere dag nodig ik iemand uit om hetzelfde te doen. Lezen is leuk en kan veel meer gedaan worden!

Ik neem de vrijheid om op deze blog enige reflectie te delen, ik graaf als het ware in mijn geheugen.

Dit is het boek op dag 2:

IMG_9507

Mijn tweede uitnodiging heb ik bezorgd aan Marie-Louise die mij in contact heeft gebracht met lachyoga. Ik was vertrouwd met de Osho lachmeditatie (*), dat was hard wérken. Marie-Louise (Wiske) liet mij op het strand van Middelkerke kennis maken met een  plezierige vorm van samen met anderen lachenWiske’s enthousiasme zette mij er toe aan om een opleiding tot lachanimator te volgen bij de vzw Lachacademie van België waar zij officieel secretaris was, maar voor mij – nog steeds – dé promotor van lachyoga in Vlaanderen (hieronder in een roze T-shirt van de Lachacademie).

Nadat ik samen met Nederlands- en Franstaligen de opleiding in Brussel tot een goed einde had gebracht kreeg ik van de vzw het certificaat van lachanimator én de aanmoediging om met een eigen lachclub te starten.

In 2011 zag vivapo’s lachclub(**) het daglicht in het LDC Dienstencentrum ’t Reitje te Brugge.  “Mensen leren lachen zonder reden om zo het kind – dat schuilt in elk van ons – terug boven te laten komen” was mijn missie. Ik begeleidde er elke derde maandag lachyoga van 18u tot 19u30, behalve tijdens de schoolvakanties.

Start je dag met een lach‘ was het thema van de lachyoga die ik tijdens de zomer begeleidde op het strand van Zeebrugge.

In 2015 verliet ik het het lokaal van het dienstencentrum om lachwandelingen in de natuur te begeleiden. De eerste vond plaats op 28 september in het Natuurgebied Gemene Weidebeek (zie foto hieronder).

Ik herinner mij twee hoogtepunten: 18 januari 2016, met lachyoga op blue monday (zie foto hierboven) en 14 maart 2016 waar ik elf deelnemers mocht verwelkomen waaronder collega-lachanimators Marie-Louise en  Jean uit Vlaams-Brabant, Luc en Kris uit Oost-Vlaanderen.

Ik bewaar ook mooie herinneringen aan de workshops die ik op vraag van Conny Vercaigne mocht begeleiden bij Vorming+ Midden- en Zuid-West-Vlaanderen (foto’s hierboven). Theorie en praktijk in ‘lachen om niets kan je leren‘, gespreid over een ganse dag.

Omdat in de periode 2011-2016 enkel mijn naam als lachanimator in West-Vlaanderen vermeld stond op de website van de vzw Lachacademie van België, werd ik op diverse plaatsen in West-Vlaanderen uitgenodigd om initiaties lachyoga te verzorgen, tot in een kerk in Zeeland toe.

Af en toe werd naar mijn mening over de weldaden van lachyoga gevraagd, zelfs toen ik reeds was gestopt met vivapo’s lachclub. Hoe mijn naam in het tijdschrift ‘Change’ terecht kwam is mij nog steeds een raadsel.

(*) Van 2002 tot 2005 volgde ik een opleiding Total Acceptance (actief emotioneel lichaamswerk) bij Rie en Nico en maakte ik kennis met de Osho lachmeditatie. Deze vorm van actieve meditatie heeft bij mij heel wat blokkades losgemaakt. Ik ging ook graag in op vragen van collega’s om deel te nemen aan de lachmeditaties die zij begeleidden want ik heb een aanstekelijke lach, lach graag en gemakkelijk. Ik vind dat de Osho lachmeditatie volkomen past in het kader van actief emotioneel lichaamswerk.  Toen ik zelf actieve meditaties begeleidde in het LDC Dienstencentrum ’t Reitje en in Essere stond de Osho lachmeditatie dan ook regelmatig op het programma. Ik heb echter ervaren dat bij de Osho lachmediatie de drempel hoog is voor mensen die niet vertrouwd zijn met actief emotioneel lichaamswerk en lachyoga een breder publiek aanspreekt.

(**) De website van vivapo’s lachclub is buiten mijn weten van het net verwijderd.  De FB-groep is wel nog online.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 1 oktober 2019

 

7 gedachten over “Tien boeken – dag 2

  1. Ha, ik begon al te lachen gewoon van je blog post te lezen Vivianne, ik kende het principe niet tot hier toe, maar vind het wel gemakkelijk te aanvaarden. Het doet goed om te lachen, of allicht om te glimlachen 🙂 Dank voor een interessant article.

Reacties zijn gesloten.