’t SchrijfNest op zoek naar woorden

Een oefening uit ‘24 uur in het licht van Kila&Babsie‘ (in de reeks woorden temmen’) inspireerde mij voor het thema van ’t SchrijfNest van 3 april: op zoek naar woorden.

De deelnemers luisterden naar een gedicht van Tjitske Jansen (*) en kregen nadien alle uitgeknipte woorden om er zelf een gedicht mee te maken. Er zijn heel veel combinaties mogelijk; we kregen zes verschillende versies te horen! 

De associaties op ‘lucht’, ‘open’, ‘honing’, ‘ramen’ ‘zon’ en ‘wangen’ (uit het gedicht van Tjitske Jansen) leverden een aantal nieuw bedachte woorden op (neologismen) die werden verwerkt in gedichten. De oogst van de deelnemers kan je in een eerste en een tweede bericht lezen op de blog mijmeren op papier. Voor mijn oogst verwijs ik naar de blog vivapo mijmert creatief

Tijdens de deelronde luisterden we naar elkaars gedichten met nieuw bedachte woorden.  Het viel mij opnieuw op dat iedereen ondertussen een eigen stijl heeft ontwikkeld, ook al schrijven we niet allemaal poëzie!  Mochten we de teksten verzamelen en naamloos voorlezen dan zouden we zonder enig probleem de auteur van het desbetreffende gedicht herkennen.

Na de pauze gebruikten we een artikel uit Happinez over de Poolse dichteres Wistawa Szymborska (**) om een stiftgedicht (***) te maken.

Het is gebruikelijk dat de deelnemers na afloop ook een aantal schrijfopdrachten meekrijgen voor thuis.  Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 3 april 2019


Bron foto’s: ©vivapo

(*) ‘Voor een open raam’ uit ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’ (2003)
(**) ’t SchrijfNest gaat op woensdag 17 april
 naar de expo Nie Wiem in IJSBERG te Damme, met poëzie  en collages van deze Poolse dichteres die de Nobelprijs voor Literatuur heeft gekregen.
(***) Zie: ‘Mijmeren op papier – schrijven van a tot z’, uitgegeven bij Brave New Books

 

11 gedachten over “’t SchrijfNest op zoek naar woorden

    1. en wij hebben jou gemist Bea. We waren benieuwd wat jij ervan zou gemaakt hebben om ons te inspireren!

    1. Mocht je ooit zelf willen spelen met woorden en ons verrassen … er is een online versie beschikbaar!

Reacties zijn gesloten.