Shoppen zonder irritaties

Met toestemming van Wieb – beheerder van de blog Changing Lanes – deel ik dit bericht op de blog 365 dagen verwondering.
Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 21 maart 2019 

Is dit het Utrecht-effect?

Iets voor twaalven loop ik de supermarkt binnen. Ik word vriendelijk begroet door de assistent-manager die achter de balie staat. Eenmaal in het winkelgedeelte wandel ik naar het groenteschap. Twijfelend sta ik voor de vitrine. Het duurt even voordat ik mijn keus heb gemaakt. Wanneer ik de gekozen groenten in mijn mandje leg, zie ik dat er achter mij iemand geduldig staat te wachten. ‘Sorry,’ zeg ik, maar mijn excuses worden weggewuifd.

Via de slagerij loop ik naar de kassa. Er zijn slechts twee kassa’s open; de rijen zijn lang. Net wanneer ik aan wil sluiten zie ik vanuit mijn ooghoek iemand van links komen. ‘Jij was eerder,’ zeg ik, en doe een stap achteruit. ‘Ik stond eerst in die rij,’ wijst de nieuw aangekomene, ‘maar volgens mij gaat het hier sneller. En zo niet, nog niets aan de hand. Ik heb alle tijd.’ Haar woorden zijn het begin van een kletspraatje.

Voor haar staat een mevrouw in een scootmobiel. De man daarvoor begint alvast de boodschappen van de scoot-mevrouw op de band te leggen. Wanneer scoot-mevrouw aan de beurt is, pakt de mevrouw die ik voor heb gelaten de tas van scoot-mevrouw, en begint haar boodschappen in te pakken.

Er wordt een derde kassa geopend. Zonder te dringen, zonder boze gezichten, vormt zich een derde rij. ‘Ga maar voor,’ zegt een scholier grootmoedig tegen een oudere dame. De sfeer in de winkel is gemoedelijk.

Eenmaal buiten denk ik, is dit het effect van het heerlijke zonnetje wat schijnt, of het Utrecht-effect. Zijn we ons nu, na dit vreselijke gebeuren wat Nederland heeft opgeschrikt, meer bewust van onze kwetsbaarheid? Onze medemenselijkheid? Zijn we daarom ineens vol geduld? Behulpzaam? Wie het weet mag het zeggen.

Wat het ook is, het was wel een verademing. Shoppen zonder irritaties.

 

9 gedachten over “Shoppen zonder irritaties

  1. Wellicht is het een combinatie van…..idd het zou zó veel gemoedelijker aan toe gaan …ik doe alvast m’n best, echt waar …

    1. Met aansluitend de verkieizingen en die bijzondere uitslag, is het op social media in ieder geval niet de gewenste kentering. Daar lees ik vooral angst. Angst dat die leuke buurvrouw FvD-stemmer blijkt te zijn. Of die aardige buurman. En hoe moet ik nu met hem omgaan.
      Zo jammer.

Reacties zijn gesloten.