’t SchrijfNest verkent ’n ritueel

Onderstaand bericht op de website van Sarah Temmermans inspireerde mij voor het thema van ’t SchrijfNest van 6 maart 2019: RITUEEL.

Vrede kun je leren – David van Reybrouck & Thomas d’Ansembourg
Dit boekje is klein en fijn, maar bevat een belangrijke boodschap: vredevol omgaan met jezelf en de medemens kan je leren !
En volgens de schrijvers start het met het onderhouden van een mentale hygiëne. Ze onderstrepen het belang van het aanleren van rituelen om de psychische zelfzorg te bevorderen. “Want,” zo schrijven ze, “we verzorgen ons vel, maar verwaarlozen onze vrede.” En met vrede bedoelen ze onze innerlijke vrede die dan weer een invloed heeft op onze uiterlijke vrede (lees: onze relaties met anderen en met de wereld).

Sarah Timmermans probeert zelf ook die boodschap te brengen met haar Creatieve Dagboek. (Ik heb dit boek trouwens al enige tijd in mijn bezit en neem het telkens mee op vakantie.) Zij beweert het verschil te zien tussen mensen die regelmatig in hun dagboek werken – en dus zo aan hun mentale of psychische hygiëne werken – en mensen die het niet doen.

Ik liet de deelnemers associëren op het woord ritueel en een open zin aanvullen die hen konden inspireren voor een gedicht in een schrijfvorm (*) naar keuze. Dit alles gebeurde onder een oorverdovend geluid bij de buren.  Arbeiders waren er aan het werk met een… boormachine. Voorwaar een hele uitdaging om ondanks het lawaai innerlijke stilte te vinden om te kunnen schrijven. Voor de pauze lieten de deelnemers zich inspireren door enkele afbeeldingen. Na de pauze startten we met het ritueel waarbij drie expressie-talen (schrijven, tekenen en collage) werden gebruikt.

kakofonie

De teksten die ik heb geschreven kan je lezen op de blog vivapo mijmert creatief, de teksten van de deelnemers (te gelegener tijd) op de blog mijmeren op papier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ’t SchrijfNest kregen de deelnemers inzage in mijn pas verschenen publicatie (**). Zij kregen de primeur omdat ik voor hen reeds meer dan drie jaar schrijfopdrachten mag bedenken die tot dit werkboek hebben geleid. Bij de presentatie van een nieuw boek hoort ook een ritueel. Ik mocht als kersverse auteur met hen mee genieten van een (alcoholvrij) drankje.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 7 maart 2019


Bron foto’s – eerste: ©vivapo, overige: ©Marcus Ghyoot – 6/3/19

(*) Uit ‘Mijmeren op papier – schrijven van a tot z’, uitgegeven bij Brave New Books
(**)
Schrijfvormen an a tot z - kaft

8 gedachten over “’t SchrijfNest verkent ’n ritueel

 1. Viviane, is dit een boek waarin alleen verhalen van jou of van jou en de anderen samen.
  Hoe dan ook, erg leuk, zo’n boek met diverse schrijfvormen.
  Leuke foto’s van een actieve club.

  1. Dank voor jouw reactie.
   Dit boek bevat slechts één kortverhaal achteraan het boek, tussen teksten die één van de 26 schrijfvormen als basis hadden die vooraan in het boek staan naast de respectievelijke schrijfopdrachten.
   Je kan nog wat meer over de inhoud van het boek vernemen onderaan een bericht op https://vivapo.net/2019/02/19/t-schrijfnest-op-20-3-2019/
   En op bol.com kan je bladeren doorheen de eerste bladzijden.

Reacties zijn gesloten.