’t SchrijfNest te gast in Manna-Art

Op woensdag 20/2/19 was ’t SchrijfNest te gast in het Kunsthuis@Manna-ARTCenter te Brugge.

11050147_1559109597710465_1729209404103498406_o

We maakten lijstjes, zandlopers, korte pantoums, rondgedichten, spiegel-elfjes, tientjes en rondelen bij een kunstwerk dat ons persoonlijk raakte of nieuwsgierig maakte.  Eens te meer bleek dat een kunstwerk ‘ons’ kiest en niet omgekeerd.  Het kunstwerk, de schrijfvormen en de aangereikte schrijfopdrachten vormen samen een opstapje om schrijvend onszelf te ontdekken.

Wanneer we met bewuste aandacht een boom ontmoeten dan kunnen we resonantie ervaren tussen onze energie en de energie van de boom. We kunnen ons aangetrokken voelen of weerstand ervaren.  Hetzelfde gebeurt wanneer we contact maken met een kunstwerk. Het was de bedoeling dat we ons zouden laten inspireren door een serie van etsen van Francis Méan (B) over de Tien Woorden (*). 

Twee deelnemers voelden zich echter meer aangesproken door werken van Elisabeth Couloigner (F), meer bepaald ‘Then my queen” en “Le disque d’Odin“.

Zelfs weerstand is een uitnodiging om te schrijven. De weerstand die één van de deelnemers voelde bij de werken van Méan leidde naar een prachtige tekst. Wat de deelnemers hebben geschreven kan je lezen op de blog Mijmeren op papier in het logje 01 en het logje 02; mijn teksten vind je op vivapo mijmert creatief.

groep-04

Manna-Art is voor mij een uitnodigende plek om te schrijven. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling (**).  We mochten er schrijven aan een grote ovalen tafel. Op de achtergrond was er muziek die voor de meeste deelnemers rustgevend was, voor anderen … eentonig. Toch kijkt iedereen uit naar een volgend SchrijfNest in het kunsthuis@Manna-ARTCenter.

Op woensdag 20 maart 2019 gaat ’t SchrijfNest opnieuw op verplaatsing. In Boekhandel Limerick laten we ons inspireren door de collectie schrijfmachines van Willem Frederik Hermans. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 20 februari 2019

Bron foto’s – inzet: ©Manna-ARTCenter; overige ©vivapo


(*) In het jodendom wordt niet gesproken van geboden, maar van woorden: de Hebreeuwse aanduiding ‘aseret ha-dibrot’ betekent “de tien woorden”. Men hanteert de volgende indeling:

 1. Ik ben de eeuwige, uw God, die u uit het land Egypte, uit het diensthuis, geleid heb.
 2. Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben.
 3. Gij zult de naam van de Eeuwige, uw God, niet ijdel gebruiken.
 4. Gedenk de Sjabbat, dat gij die heiligt.
 5. Eert uw vader en uw moeder.
 6. Gij zult niet moorden.
 7. Gij zult niet echtbreken.
 8. Gij zult niet stelen.
 9. Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
 10. Gij zult niets begeren dat van uw naaste is.

Men verdeelt de woorden soms als 1 + 3 + 3 + 3:
éen afgezonderd (heilig) woord,
drie met betrekking tot de relatie tussen mens en God,
drie met betrekking tot de verhouding tot de naaste en
drie met betrekking tot het innerlijk van de mens.

(Bron: Wikipedia)

Op de website van Francis Méan vind je uitgebreide info over de tien woorden en de respectievelijke etsen.

(**) Tot 10 maart 2019 werk van:
Elisabeth Couloigner (F) – kalligrafie
Ans Hameleers (NL) – kalligrafie
Marijke Vandekerckhove (B) – beelden
Bernard Sercu (B) – schilderijen & tekeningen
Francis Méan (B) – etsen
Hendrik Lattré (B) – beelden.

10 gedachten over “’t SchrijfNest te gast in Manna-Art

 1. Wat schrijf je een leuke blogjes. Ik ga je vanaf nu volgen. En met permissie plaats ik je blog in mijn links. Ik ben een Noord-Hollander maar door mijn partner Maria ben ik in de loop der tijd ook een beetje een Hasselaar.

  1. Natuurlijk ga ik akkoord, van harte dank! Ik probeer te gelegener tijd ook een bijdrage te leveren voor WE-300! Een hartelijke groet, Viviane

Reacties zijn gesloten.