paraplu’s krijgen ’n tweede leven

umbrella-2412363__480

Ken jij Ecoliving in Brugge? Ik leerde hen kennen als buur van de L.E.T.S. ruilwinkel en de weggeefwinkel in de Hoefijzerlaan nummer 20. Omdat dit pand binnenkort wordt verbouwd is Ecoliving recent verhuisd naar de Langestraat 70bis, een plek die mij nauw aan het hart ligt. In dit gebouw doorliep ik immers de kleuter- en lagere school bij de Papnunnen (*). Wees als Bruggeling niet verwonderd als ik die naam gebruik wanneer ik je naar Ecoliving verwijs.

ECO living klein

Het doel van Ecoliving vzw is om preventie, hergebruik en recyclage van afval te stimuleren en voedselverlies tegen te gaan. Ecoliving verbindt door allerhande activiteiten mensen met elkaar én met het leven in het geheel. Ecoliving is een organisch gebeuren, regelmatig ontstaan er nieuwe activiteiten. Wie wil kennis maken met zaken als ruilhandel, permacultuur, boekenruil, (het verwerken van) voedseloverschotten, soepcafé, … wordt daar hartelijk verwelkomd door Peter Clerckx en het Ecoliving team.

IMG_7350 2
Dat mocht ik vandaag zelf ervaren toen ik er voor de eerste keer lege koffie-cupjes en uitgebrande theelichtjes ging afgeven. Lege koffie-cupjes en theelichtjes hoor ik je denken.  Ja! Je kan het zo gek niet bedenken of de equipe van Ecoliving onderzoekt hoe het kan worden gerecycleerd. Meer nog, voor heel wat afval dat je bij Ecoliving deponeert (in plaats van in de vuilniszak thuis) kan je vergoed worden in ecos (eco-sociale munt). Dat je hierdoor wekelijks heel wat plaats bespaart in jouw afvalzak is mooi meegenomen, maar het gevoel dat je op die manier jouw steentje bijdraagt aan het verminderen van de afvalberg is onbetaalbaar, toch?

Niet iedereen lijkt te vatten wat ecos is. Veel mensen lijken te denken dat het zomaar een munt is zonder te zien of voelen wat deze eco-sociale munt doet.
“Ik hoef geen munt om mij in te zetten voor het opruimen van afval” is een opmerking die Peter Clerckx vaak hoort. Zijn antwoord: “Door die munt wél te aanvaarden ruim je net twee keer zoveel op. De munt geeft namelijk waarde aan zaken die anders afval zouden zijn. Wanneer je dus ecos uitgeeft in de ecoswinkel red je zaken van de afvalberg.”
Op deze pagina kom je weten hoe het ecos systeem werkt, onder meer voor welk afval je wél (van stuk gewaaide paraplu’s tot sigarettenpeuken), of niét (van parasols tot wol- en kaarsenresten, …)  ecos ontvangt.

umbrella-48863__480
Wie dat wenst kan Ecoliving ook sponsoren.  Dit kan via een financiële bijdrage in euro’s, hoe klein ook. Momenteel gaat alles naar de aankoop en onderhoud van vrachtfietsen waarmee Peter en zijn team hoofdzakelijk voedseloverschotten ophalen. Of wat dacht je van hun occasioneel aanbod? Aan de toegangsdeur las ik op een affiche: “‘Vandaag vanaf 16u VERSE SOEP à 1 euro, ten voordele van de werking van Ecoliving“. Heerlijke tomatensoep bij de boterham vanavond, dat was genieten!

En op dit moment geniet ik van een heerlijk vooruitzicht. Bij het voorbereiden van dit logje nam ik de website van Ecoliving onder de loep. De lijst met producten die zij met open armen zullen ontvangen is voor mij een ware stimulans om mijn kasten en zolder te ontdoen van overbodige spullen. Ik kan er immers mee terecht bij Ecoliving, voorlopig enkel op dinsdag van 14:00 tot 20:00. Er is echter uitzicht op meerdere dagen!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 27 november 2018


(*) Papnunnen is dialect voor Papnonnen.
Op de website van Erfgoed Brugge wordt vermeld: “…een zuster van de orde van Sint-Vincentius a Paulo, in de volksmond ‘papnon’ genoemd”.

8 gedachten over “paraplu’s krijgen ’n tweede leven

    1. als ik zoiets lees vind ik het jammer niet in brugge te wonen zo’n tof initiatief en wederom een pluim voor Peter;Als ik in brugge daar in de buurt ben geef ik graag een bijdrage xxx

  1. Aha! Ik wist niet dat ik in de lagere school ook bij de papnonnen heb gezeten. Wat een ontdekking. Ze waren ook van St.-Vincentius à Paulo.
    Maar nog meer een ontdekking van de mogelijkheden van een tweede leven daar in Brugge voor zoveel zaken.

  2. Over synchroniciteit gesproken… ik hoorde de voorbije weken een gesprek dat er ‘iemand’ uitgebrande theelichtjes verzamelt… ik heb er hier wel een pak liggen… ik wilde vandaag hierover een FB-bericht plaatsen.

    Nu weet ik meteen waar deze lege potjes naartoe kunnen en misschien nog veel meer.

    Hartelijk dank, Viviane.

Reacties zijn gesloten.