’t SchrijfNest bezoekt INNER (17/10/18)

P1120096

Met ’t SchrijfNest gingen we vandaag schrijvend naar kunst kijken op de tentoonstelling INNER van Karel Fonteyne in het Adornesdomein te Brugge.

“Het werk van Karel Fonteyne is moeilijk onder te brengen in de traditionele categorieën als het portret of het landschap. Elk beeld is eigenlijk een toneel, een verhaal. Karel Fonteyne gebruikt de fotografie zoals een schrijver zijn woorden gebruikt om elke keer opnieuw een unieke wereld te creëren. Die wereld verwart ons, want zij situeert zich tussen het onmogelijke en de realiteit. Voor de fotograaf ‘bestaat’ het concept tijd ‘niet’: de tijd is bij hem uitgetrokken en gezwollen: in een beeld voelen en zien we ook wat ervoor en erna plaatsvindt. We wonen verschillende momenten bij die samenvallen, we ontdubbelen, treden soms uit onszelf.  Tijd is de derde dimensie van de fotografie van Fonteyne: een open deur naar een wonderlijke en mysterieuze wereld, soms verontrustend, maar steeds esthetisch.

Hij beleeft zijn kunst als de transformatie van een onbewuste inspiratie tot een leesbaar werk.

Zijn beelden maken indruk, want ze geven op subtiele wijze de tegenstelling weer tussen geweld en kwetsbaarheid, kracht en zwakte, schoonheid en gruwel.

De kunstenaar streeft ernaar een idee of een visie weer te geven, eerder dan louter een picturaal onderwerp uit te beelden.  Dat idee wordt weergegeven met sterke symbolen (het handschrift, een brood, een stilleven), maar vooral de ontdubbeling van één en dezelfde realiteit is een constante: het levende en het levenloze, het zichtbare en het onzichtbare, het aangeklede en het naakte, het robuuste en het fragiele, alsook wat werd beleefd tegenover dat wat enkel in een droom bestond.  Het resultaat is bevreemdend en ongewoon, en roept vragen op.  Een beetje tot onze verwondering komen we daardoor tot onze eigen interpretatie van het kunstwerk.”

Bron: tentoonstellingsfolder, uitgeven door het Adornesdomein

In de Pieter’s Gallery waren we danig onder de indruk toen we kennis maakten met viertien werken van Karel Fonteyne. Om de eigen interpretatie te waarborgen kregen de deelnemers geen inzage in de tentoonstellingsfolder noch in de lijst met titels. We lieten ons door het werk dat ons persoonlijk raakte inspireren om onder meer een pantoum te schrijven.

In de Jeruzalemkerk zijn er vier werken tentoongesteld. Eén van deze werken was het onderwerp van onder meer een rondeel dat we in de veranda schreven bij een hapje en een drankje.

De deelnemers verlieten hun kunstenaarsafspraakje niet met lege handen.  Ze hebben niet alleen hun teksten met elkaar gedeeld, ze kregen naast de tentoonstellingsfolder ook het draaiboek van dit SchrijfNest mee én een uitnodiging om thuis verder te schrijven. Ik nam mij voor om bij een volgend bezoek aan INNER mijn dagboek én het draaiboek mee te nemen.  Ik vernam dat ook anderen dat van plan zijn.

Je kan INNER nog tot 5 januari 2019 bezoeken in het Adornesdomein te Brugge (gratis voor Bruggelingen). Misschien ontmoeten we elkaar daar?


Wat ik schreef bij deze werken van Karel Fonteyne kan je lezen op vivapo mijmert creatief: dagcreaties #104, #105 en #106. Wat de deelnemers schreven kan je te gelegener tijd lezen op de blog Mijmeren op papier.


Tot mijn verwondering liepen we in de Jeruzalemkerk een filmploeg tegen het lijf die – net voor ons bezoek – opnames had gemaakt voor een documentaire in samenwerking met Achmy Halley, schrijver gespecialiseerd in de werken van Marguerite Yourcenar. Vermoedelijk zal de documentaire een vervolg zijn op Les Flandres avec Marguerite Yourcenar (ARTE TV/FR) die je – via deze koppeling – nog tot 4/5/2019 online kan bekijken.

Vlaanderen, West-Vlaanderen en Brugge in het bijzonder, door de ogen van Marguerite Yourcenar … een aanrader!


Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 17 oktober 2018.
foto’s: ©vivapo

8 gedachten over “’t SchrijfNest bezoekt INNER (17/10/18)

 1. Mooie plek om je reactie op de werken neer te schrijven en dit zal zeker uiteenlopende teksten opgeleverd hebben want ieder beleeft kunst op een andere manier.

 2. Vloeiende gedachten

  lang blijft het maagdelijke vel niet wit
  wanneer er een schrijver
  vol ijver
  met veel zin en een volle pen voor zit

  Lenjef ☺

Reacties zijn gesloten.