freewriting en synchroniciteit

Het is alweer van 22 juni geleden dat ik op deze blog mijn verwondering deelde. Dit betekent echter niet dat ik niet meer schrijf.  Integendeel. Ik schrijf dagelijks in één of meerdere dagboeken. Ik deel met de regelmaat van de klok teksten op de blog vivapo mijmert creatief. Deze namiddag genoot ik op het terras van het Koetsenhuis van schrijftijd terwijl mijn kleinzoon op zoek ging naar planeten.

In het prachtige domein Beisbroek dat gelegen is rondom Cozmix – het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek, kan je een wandeling maken doorheen een schaalmodel van het zonnestelsel. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van Jef Claerhout. Elke stap die je zet, komt overeen met 9 miljoen kilometer!

Om 14u combineerden Rinus Holvoet en Stefanie Ninclaus van Cozmix deze wandeling met een heuse planetenzoektocht. In het bos gingen vijftien kinderen op zoek naar ruimtewezens, raketten, sterrenbeelden en planeten. Wie ze allemaal vond, kon proberen de code te kraken om zo onze mysterieuze koffer open te krijgen…
Mijn kleinzoon was opgetogen over dit avontuur dat hij samen met Arthur – zijn toevallige kompaan tijdens de zoektocht – tot een goed einde had gebracht.

Tussen 14u en 16u gebeurde er iets dat mij verwonderde. Onderaan dit logje vertel ik er meer over.

Om 16u30 stond ruimteboot ‘Polaris’ geprogrammeerd, een film op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium .
Robin, een nieuwsgierige pinguïn, trekt vanaf de Zuidpool op wereldreis. Aan de Noordpool komt hij Lars de ijsbeer tegen. Beide vragen zich af waarom de nacht er zo lang duurt. Om dit mysterie op te lossen, bouwen ze een observatorium en de ruimteboot ‘Polaris’. Ze ontdekken bij planeten zoals de aarde, Mars en Saturnus veel gelijkenissen maar ook verschillen. (*)
Ik trok met de kids, Robin en Lars mee op ruimtereis op zoek naar ijs, licht en een donkere sterrenhemel.

Mijn kleinzoon kon er niet genoeg van krijgen want Cozmix is een echte belevenis. Je kan er de sterrenhemel bewonderen. Met de telescopen ontdek je de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium kunnen niet enkel sterren afgebeeld worden: met het fulldome systeem worden ook spectaculaire videobeelden geprojecteerd. (*)
We vlogen mee over het marsoppervlak en door de ringen van Saturnus! We leerden meer over de planeten buiten ons zonnestelsel en het eventuele leven daarop.
Om deze namiddag vol verwondering af te sluiten mochten we – al of niet vanop een trapje – naar de zon en naar de planeet venus kijken door een grote telescoop.


Wie mijn logjes volgt op vivapo mijmert creatief weet ondertussen dat ik mij de laatste tijd door KlaarHeden van Hetty Clarisse laat inspireren. Ik was deze namiddag een hele tijd zoet met opdracht 3.2.3. Nadien ging ik freewriten (ononderbroken schrijven) in de hoop een writer’s block op te heffen. Een dag uit het leven van Wouter Tierentyn vraagt naar een vervolg dat maar niet uit mijn pen komt. Concreet:

Wat gebeurde er met de helikopter die boven het domein enkele rondjes maakt om dan als het ware in de lucht stil te hangen?

Na de zinnen

“Hoe los ik dit op? Waar doe ik een toegeving? Wat is er mogelijk?” 

gebeurde er op het terras van het Koetsenhuis iets onverwacht; het trof mij zo sterk dat mijn pen op het papier bleef steken …

Na enige tijd schreef ik:

‘Zou dit voorval de doorbraak kunnen zijn voor mijn verhaal? Ja hoor!

Ik schreef nadien in één ruk … dertig regels tekst die als basis zullen dienen voor een volgend kort verhaal over W.T.

Nieuwsgierig? Voor eind van de maand deel ik opnieuw een dag uit het leven van Wouter Tierentyn op vivapo mijmert creatief.

Ik geloof in de kracht van freewriting.  Vandaag hielp het Universum echter een handje mee. Of is hier opnieuw sprake van synchroniciteit (Planeten/Universum, freewriting/writersblock, afbreken/doorbraak, toeval/wat valt mij toe…)?

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 18 juli 2018

foto’s: ©vivapo – 18/7/2018

(*) Bron

 

9 gedachten over “freewriting en synchroniciteit

    1. Oeps, spellingcheck wijzigt mijn bericht….😄 Trouwens: wat een leuke uitstap, heerlijk genieten van je kleinkinderen 💚

  1. Benieuwd naar het verhaal. Ik geloof ook in de kracht van freewriting. De omstandigheden waren daar mijn inziens inderdaad ideaal!

  2. Dit klinkt als een superdagje Viviane en dan bedoel ik niet alleen de reis naar sterren en planeten! Je logje beschrijft een versteviging van de weg tussen jou en je kleinzoon èn een extra reis naar binnen waar jij je inspiratie ontmoet. Mooi! Ik wacht nieuwsgierig af 🙂 !

Reacties zijn gesloten.