Kopgedicht

P1100590

Een kopgedicht – het thema van ’t SchrijfNest op 6 juni – maak je met koppen uit de krant. Het verwondert mij nog steeds hoeveel je met zo’n krantenkoppen kunt doen. Wanneer je samen met anderen kopgedichten maakt zijn de lachsalvo’s zijn niet uit de lucht. Ook bij het vooraf uitknippen van de titels sloeg mijn verbeelding op hol en had ik ontzettend veel plezier.

Bij de voorbereiding van het programma voor ’t SchrijfNest van gisteren realiseerde ik mij dat ik reeds eerder met kopgedichten had gewerkt. Dat zette er mij toe aan om een draaiboek te maken met nieuwe schrijfopdrachten.

Voor de pauze maakte ieder voor zich een individueel kopgedicht. Er werd geput uit de meegebrachte krantenkoppen en uit de voorraad van vivapo. Bij het voorlezen van de kopgedichten leek het wel of we in een sessie lachyoga waren terecht gekomen. Het werd echter weer stil toen de deelnemers één van de krantenkoppen meenamen in het hartlabyrint en in hun freewriting en daaruit een woordgedicht ontstond.

De spanning steeg toen we na de pauze met gezamenlijke kopgedichten aan de slag gingen, d.w.z. iedere deelnemer vulde het kopgedicht van haar/zijn buurman verder aan met een nieuwe krantenkop. De hilariteit steeg ten top toen deze kopgedichten werden voorgelezen. En toch werd het weer stil toen de deelnemers met één of meerdere titels van dit kopgedicht een villanelle of een rondeel schreven. Bij het voorlezen bleek dat humor ook in deze teksten om de hoek kwam kijken.

De deelnemers kregen ook een uitnodiging om thuis verder te schrijven aan de hand van de schrijfvormen die werden aangereikt in het draaiboek.

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden naar het resultaat van dit alles? Hieronder vind je een lijstje – dat nog zal worden bijgewerkt – met een koppeling naar:

Deze zomer staan zowel tijdens Mijmeren op papier in tVaartje als tijdens het SchrijfOntbijt te Lissewege Kopgedichten op het programma gekoppeld aan nieuwe schrijfoefeningen. Je bent van harte welkom!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 7 juni 2018

 

4 gedachten over “Kopgedicht

Reacties zijn gesloten.