Laat SeniorenNet.be 952 geregistreerde gebruikers in de kou staan?

365 dagen verwondering – vandaag was er zo één …

Mijn digitale brievenbus wordt overstelpt met mails.  Blijkbaar maakt de datum 25 mei eenmans- en grote bedrijven wakker tot hyperactief, hypergevoelig, hyper-angstig …

31902066_1865193896832677_6134110362737311744_n

Concreet: vanaf 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In de hele EU geldt dan dezelfde privacywetgeving onder de internationale naam GDPR.

Als zelfstandige in bijberoep draag ik reeds jaren zorg voor de privacy van mijn klanten(bestand) en heb ik nog nooit hun gegevens aan derden bezorgd, laat staan verkocht. Hoe ik hiermee verder wil omgaan staat sinds 1 maart 2018 te lezen in de privacyverklaring op de website van vivapo. Ook bij collega-zelfstandigen stel ik vast dat er zorg wordt gedragen voor de privacy van hun klanten.

Je zou dus kunnen verwachten dat grote bedrijven dat ook doen.  In de meeste gevallen is dat ook zo. Toch verwonder ik mij over de houding van één van hen.

In de privacyverklaring van Apple Senioren Brugge (ASB) staat te lezen:
Art 12. Appleforum Seniorennet 
Hier hebben wij als ASB geen enkele invloed op.
Het is eveneens wachten op de privacyverklaring van SeniorenNet of Think50.
Dit kan ten laatste op 25 mei 2018, de dag dat GDPR van toepassing wordt.

ASB vermeldt dit omdat – sinds de oprichting van de feitelijke vereniging ASB – het lidmaatschap van ASB gratis is mits registratie op Apple forum van SeniorenNet.be. Dit was een afspraak tussen Pascal Vyncke – de oprichter van SeniorenNet.be en SN hobbit, de beheerder van het Apple Forum en tevens voorzitter van ASB.

Als reactie op vragen van laatstgenoemde over de privacyverklaring van SeniorenNet (of Think50) wordt er op 27 maart 2018 laconiek gereageerd met “deze nieuwe wet is niet van toepassing op SeniorenNet”.

De polemiek gaat van kwaad tot erger en heeft uiteindelijk tot gevolg dat eerst de kritische vragen van de beheerder van het Apple Forum worden verwijderd en tenslotte de koppeling naar het Apple Forum wordt verwijderd. Waarom?

Het belang van 952 geregistreerde leden van het Apple Forum, 9464 berichten, 2686 onderwerpen en een gemiddelde van 3,78 berichten per dag wordt zomaar onder de mat geveegd omwille van kritische vragen omtrent de privacyverklaring van SeniorenNet.

Als geregistreerde gebruiker van SeniorenNet en regelmatige bezoeker van het Apple Forum ben ik verwonderd over deze werkwijze.

Laat SeniorenNet.be een kleine duizend van hun geregistreerde gebruikers in de kou staan omwille van vragen over hun privacybeleid?

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 20 mei 2018

3 gedachten over “Laat SeniorenNet.be 952 geregistreerde gebruikers in de kou staan?

    1. Heel goed Viviane ,spijtig dat het SeniorenNet zo reageerde op Joost ,hopelijk
      Komt alles weer goed ?

Reacties zijn gesloten.