#kunstenaarsafspraakje – Gent (commitment – n° 7 – 07)

IMG_5964

Voor volgers van deze blog zou het kunnen lijken alsof mijn laatste kunstenaarsafspraakje (*) dateert van 26 augustus 2017. Niets is minder waar. De weerslag van dit soort afspraakjes komt tegenwoordig terecht op de blog vivapo mijmert creatief. Ook tijdens de voorbereiding van een online cursus ging ik drie keer met mezelf en mijn dagboek op stap.  Een weerslag hiervan verscheen dan weer op de besloten blog van de Werkgroep Mijmeren met boomoliën

Vandaag nam ik de draad van het kunstenaarsuitstapje weer op, wars van alle ‘opdrachten’. Tot mijn verwondering ontmoette ik op perron 9 ik een oude bekende, een dichter (**) … die reeds eerder op het toneel van mijn kunstenaarsuitstapjes verscheen.  Wat een synchroniciteit! Ik had op de trein een geanimeerd gesprek met  hem en zijn medereizigers: twee charmante dames én een dichter-kunstenaar (***). Samen waren zij op weg naar de tentoonstelling verlangen naar elders, met schilderijen van laatstgenoemde.

IMG_5962

Ik had echter een andere bestemming op het oog: de Kouter te Gent. Voor de Dag van de Dans 2018 werden krachten gebundeld om zo veel mogelijk mensen rond dans te verenigen. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Gent, maar allen met de goesting om deel uit te maken van één groot dansstuk. Op initiatief van regisseur Alain Platel werd gekozen voor Le Sacre du Printemps als gemeenschappelijk vertrekpunt. Gedurende het jaar gingen de verschillende groepen met een eigen danscoach aan de slag met deze compositie van Igor Stravinsky. De muziek van Stravinsky inspireerde elke groep op een andere manier en de afzonderlijke stukken werden in de weken voorafgaand aan de Dag van de Dans uitgewerkt tot één massachoreografie onder begeleiding van twee dansers, Lisi Estaras en Quan Bui Ngoc.

Het werd niet alleen voor de dansers maar ook voor mij – als één van de talrijke toeschouwers – een onvergetelijke ervaring! Tot mijn verwondering mocht ik zelfs plaats nemen op de enige vrije stoel en kon ik het ganse gebeuren filmen via FB Life.

Voor ik de Kouter verliet ging ik wat rondstruinen in de Standaard Boekhandel.  Ik bladerde in een flow met als thema “Het grote boek van minder”. Op bladzijde 76 las ik… tips voor een Creatieve date met jezelf. Dat was echter niet het enige waar mijn oog op viel. Tot mijn verwondering (ja, alweer!) vond ik er een pas uitgegeven boekje, dat aansluit bij de online cursus Mijmeren met boomoliën die ik op punt aan het zetten ben (ik ben dankbaar voor al deze synchroniciteit!).

Last but not least ontdekte ik in de nabijheid van het station een snuisterwinkeltje voor lezers en schrijvers, een stilteplek met een heel toepasselijke naam: de trein der traagheid. Ik kom er zeker nog eens terug op mijn volgende … Creatieve date met mezelf!

geur van koffie prikkelt
oorstrelende muziek
laat mijn zinnen dansen

stilte laat zich proeven
in de trein der traagheid
het snuisterwinkeltje
©vivapo – 28/4/2018

Van harte, Viviane Van Pottelberghe

foto’s: ©vivapo


(*) Mijn commitment – n° 7, geïnspireerd door “The Artist’s Way” van Julia Cameron 

(**) Gedichten van een zondagsdichter is een dichtbundel van Norbert D’hiet. De 70-jarige Varsenarenaar beschouwt het werk in de eerste plaats als een geschenk voor enkele vrienden. Daarom is de oplage heel beperkt. Poëzie is altijd een uitlaatklep geweest. Een zondagsdichter vindt bij grote emoties een uitweg in poëzie”, aldus Norbert D’hiet. De Varsenarenaar was een van de drijvende krachten achter Poëzie in de tuin, het project vol gedichten in Zerkegemse voortuinen. (De Standaard van 16/1/2009)
Ondertussen heeft Norbert D’hiet nog een tweede bundel uitgebracht: “Verdicht Verleden. De tijd gedicht”.

(***) Guido Dobbelaere stelt nog tot morgen tentoon in Galerie Ganache te Gent.
In de aankondiging lees ik: “Doorheen zijn picturaal werk en zijn poëzie loopt een lijn van innerlijke bewogenheid, soms een bezwerende stroom, een bijna vulkanische eruptie uit de diepere onderlagen, soms de eenvoud en het evenwicht van heldere bezonkenheden. De nomadische mens die tussen chaos en inzicht, tussen licht en donker de grenzen aftast an zijn geestelijke ruimte.

5 gedachten over “#kunstenaarsafspraakje – Gent (commitment – n° 7 – 07)

  1. Zonnige neerslag van een heerlijke ontmoeting. Bedankt en tot nog eens.

  2. Eén van de deelnemers maakte er mij attent op dat mijn fimpje ondertussen een ‘hit’ was op Facebook. Om 19:38 op 29/4 stond de teller reeds op … 680!

    1. en vanochtend op … 1,1 d.! Een maatje reageerde als volgt: “Vivje, je beseft toch dat je zonder het te weten de sterreporter van de dans op de Kouter was!!”

Reacties zijn gesloten.