Schrijvend naar de kunst van Chihiro Kondo kijken

27544850_1742751419125505_8972014343698478822_n

In een eerder logje vermeldde ik dat Chihiro Kondo van 17 februari tot 15 april 2018 exposeert in de ID Gallery te Oostende.  Ik wilde van die gelegenheid gebruik maken om deelnemers aan ’t SchrijfNest – die er op 5 juli 2017 niet bij konden zijn in Groenhove te Torhout – kennis te laten maken met werk van deze Japanse kunstenares.

Op 21 maart werden wij hartelijk verwelkomd door mevrouw David, verantwoordelijke van ID Gallery. Op haar vrije dag mochten wij er schrijvend naar de kunst van Chihiro Kondo kijken.

In de enige vrije ruimte in de galerij stond er voor iedere deelnemer een stoel klaar; als begeleider kreeg ik een speciaal model met armleuningen.

Tijdens de pauze werden we daarenboven verwend met heerlijke koffie, thee en lekkere chocolaatjes.  Wij maakten niet alleen kennis met Japanse kunst maar ook met Japanse gastvrijheid.

Er werd echter ook gewerkt.  De deelnemers lieten zich raken door een kunstwerk van  Chihiro Kondo om lijstjes te maken, elfjes te schrijven en een schilderij naar hun keuze te lezen via een pantoum.

Tijdens de pauze konden de deelnemers van gedachten wisselen met de kunstenares, meer bepaald over het bewust toelaten van leegte, een Japans gebruik vanuit hun filosofie.

In ID Gallery – gerenommeerd voor antieke kunst – staat het modern werk van Chihiro Kondo tussen antiek werk opgesteld. Zou er resonantie zijn tussen modern en antiek vroeg ik mij af. Ik nodigde de deelnemers uit om vanuit een nieuwsgierige houding uit te kijken naar een antiek werk dat volgens hen aansluit bij het modern werk dat ze hadden gelezen via een pantoum. Er ontstond meer dan één gesprek tussen modern en antiek!

Te gelegener tijd kan je er meer over lezen op de blog Mijmeren.  Wat ik schreef vind je op een eerste en een tweede logje op de blog vivapo mijmert creatief.

Ik voeg hier graag een rondeel toe.

bewust toelaten van leegte
een Japans gebruik vanuit hun filosofie
herkenbaar in het werk van Chihiro Kondo
bewust toelaten van leegte
Westerse vogels benoemen het als loslaten
herkenbaar in ’t SchrijfNest
een Japans gebruik vanuit hun filosofie
bewust toelaten van leegte

©vivapo 23/3/2018

 

Na een boeiende namiddag namen we afscheid van de mevrouw David van ID Gallery en van Chihiro Kondo. Op de vraag “wanneer ontmoeten we elkaar weer?” kregen we als antwoord … deze zomer stelt Chihiro Kondo tentoon in Watou!

Wie zo lang niet kan wachten kan nog tot 15 april terecht in ID Gallery, Kursaal Oostheling 11 te Oostende, op maandag, dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 18.30, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.30.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 23 maart 2018

foto’s 3-5: NicoleD; overige: vivapo

 

 

 

5 gedachten over “Schrijvend naar de kunst van Chihiro Kondo kijken

Reacties zijn gesloten.