Stille overgang: zonder feestgedruis van oud naar nieuw

wellness-2758149__480

Voor wie geen zin heeft in drukte op oudejaarsavond zijn er rustige alternatieven las ik in een artikel van Kristien Bonneure op vrt nws. Stille wandelingen en retraites hebben in deze periode groeiend succes. In verschillende steden was er vandaag – op oudejaarsdag – een stil vredesmoment. “Knallende champagnekurken, vuurwerk, muziek, veel eten, veel drinken en veel volk om te kussen om middernacht: niet voor iedereen is dit de gedroomde overgang van oud naar nieuw. Vroeg in bed kruipen en wakker worden in een nieuw jaar is een optie, maar er zijn alternatieven om het rustiger en toch zinvol aan te pakken, samen met andere mensen.” Kristien Bonneure zette op vrt nws de opties op een rijtje.

Ik koos voor een event dat Vormingsorganisatie Timotheus in verschillende steden organiseerde: een moment van stilte en bezinning inbouwen als tegengewicht voor alle verwarring, chaos en geweld in deze wereld. Samen met velen verzamelden we vanaf 14u op vastgestelde plekken in Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Mechelen, Kortrijk, Leuven en Brugge. Van daaruit startte een stiltewandeling door de stad om ten slotte in een belangrijke kerk of kathedraal van de stad een stiltemeditatie te houden. Het initiatief was niet religieus van aard; de kerken werden uitgekozen omdat ze centrale, symbolische plaatsen zijn in de stad. De deelnemers bundelden daar hun innerlijke krachten door zich te verbinden met elkaar en met de wereld: een stille oproep tot vrede en verdraagzaamheid.

Aan het station van Brugge werd ik – samen met meer dan veertig andere deelnemers – verwelkomd door de begeleiders: Els Schrauwen, Rob Vanleenhove en Geert Vandewalle. Aan de Poertoren was er eerst een korte kennismaking en deelden we onze intentie om deel te nemen aan dit stilte initiatief. We werden uitgenodigd om gedurende het eerste deel van de tocht met een onbekende deelnemer terug te blikken op het voorbije jaar en met een tweede tochtgenoot onze intenties voor het komende jaar te delen. Tijdens het tweede deel stapten we in de richting van de Basiliuskerk (Heilig Bloedkapel) op de Burg. We deden dat in stilte, met aandacht voor al onze zintuigen en aandacht voor alles wat leeft in de stad. In de Basiliuskerk stond van 15u tot 15u40 een stilte meditatie op het programma.

flame-3040135__480

Ik geef toe dat het eerste deel toegankelijker was dan de stilte meditatie. Veertig minuten in  meditatieve houding blijven terwijl via luidsprekers hoorbaar was wat zich in de bovenkerk afspeelde … het vroeg enige aanpassing. Mijn intentie om naar binnen te keren was blijkbaar voldoende om contact te maken met mijn innerlijke stilte én tegelijkertijd toch bewust te zijn van het geluid buiten mij: oproepen – in zes talen! – om het Heilig Bloed aan te raken, afgewisseld met kerstliederen door het koor en orgelmuziek. Van zodra ik mij niet meer stoorde aan alle geluiden voelde ik mij diep verbonden met de Wereld binnen en buiten mij.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 31 december 2017

Bron foto’s: Pixabay

 

10 gedachten over “Stille overgang: zonder feestgedruis van oud naar nieuw

  1. ik zit ook alleen thuis , de vrienden zijn op reis en ik wil deze avond niet de baan op.Heb lekker voor me zelf gekookt en lees wat berichten op de computer.en nadien een natuurboek.Fijne eindejaarsavond en een gezond en zorgeloos 2018

  2. Zo’n stukje lezen is een prachtig begin van mijn 2018, waarvoor dank! Ik wens jou en al wie je lief is heel veel mooie, stille, inspiratievolle en zelf in te vullen dagen in 2018.

  3. Mooi, Viviane, in Antwerpen waren we met een 50-tal mensen voor een bijzondere wandeling op linkeroever (hoe het lawaai van de stad over de Schelde waaide en uitstierf: onvergetelijk!). In de kathedraal waren er 70-80 stiltevrienden. In alle steden samen zo’n 350 deelnemers, hoor ik net. Zo fijn. Ik wens je een nieuw jaar zonder veel zorgen en met veel fijne ervaringen. En dank voor de warme contacten van het voorbije jaar. Kristien

  4. Jammer dat veel vanuit Vlaanderen of België
    iets Noordelijker niet gelezen of gezien kan worden…
    Sommhet genoemde
    voor hen op in tekst
    of via internet link.

    1. Het spijt me, maar ik begrijp niet wat je bedoelt of wat je van mij verwacht.
      Heel wat volgers van deze blog zijn Nederlanders.
      Indien je jouw vraag verder wilt toelichten dan kan dat via info@vivapo.net
      Een hartelijke groet, Viviane

Reacties zijn gesloten.