’t SchrijfNest op Sinterklaas (en omgekeerd)

Sinterklaas
kwam langs
ik vond in
mijn schoen een draaiboek
’t SchrijfNest
’t Schrijfnest
komt voor het eerst
bij mij bijeen
op zijn
naamdag
©vivapo – 6/12/2017

schreef ik vanmorgen op ‘Mijmeren in elfjes’ (Facebook).  ’t SchrijfNest van december (groep A) viel immers samen met de naamdag van de heilige Nicolaas. Sinterklaas was echter ook het thema van dit SchrijfNest. Daarenboven was het ook de naamdag van één van de deelnemers die chocolaatjes had meegebracht, Merci! Anderen brachten zakjes snoep of mandarijntjes mee en er was zelfs een heuse zak van Piet – of van Sinterklaas? – in ieder geval met een afbeelding van de mijter van zijn baas.

IMG_3717

De schrijfopdrachten zorgden er ongemerkt voor dat iedereen in de huid kroop van het kind – met wensen – als in de huid van de Sint die de wensen vervulde. Het waren verlangens van allerlei slag: zelfvertrouwen, een oorkonde, een rode haardos gedurende één dag, een boekenkast, … Je kan er binnenkort meer over lezen op de blog vivapo mijmert creatief en op de blog Mijmeren waar een speciale pagina wordt aangemaakt voor de sinterklaasbrieven en -gedichten van de deelnemers. De brief die ik als ghost-writer schreef vind je hier.

Wat mij deze namiddag heel erg heeft verwonderd – neen eerder geraakt – is de chemie die ontstaat tussen de deelnemers bij het vervullen van een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht: schrijf een Sinterklaasbrief (met een rijmschema). Het waren stuk voor stuk pareltjes die niet alleen resoneerden met het hart van wie de wens had uitgesproken maar ook met dat van de toehoorders.

IMG_3716

De locatie van ’t SchrijfNest vandaag maakte een kennismaking mogelijk met Apps en webadressen die hulp kunnen bieden bij het schrijven in het algemeen, bij het rijmen in het bijzonder (*).

De deelnemers reserveerden alvast hun zitje voor ’t SchrijfNest op de eerste woensdag van de maand in 2018.  Wil je zelf ook eens komen proeven van creatief, meditatief en reflectief schrijven? Je bent van harte welkom op woensdag 20 december (van 14u tot 16u30) te Brugge. Op deze pagina vind je alvast de data voor 2018. Vlug inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.

Een hartelijke groet, Viviane Van Pottelberghe – 6/12/2017

(*) Een greep uit de naslagwerken op het internet:
Het Van Dale Rijmwoordenboek
Synoniemen
Woordenlijst (Taalunie)
Vertalen (Nu)
Taaltelefoon Vlaamse Overheid
Afbreking van woorden (Taaltelefoon Vlaamse Overh)
(*) In de AppStore vind je voor iPad of iPhone (iOS) o.m.
Rijm
Rijmpiet
Groot Nederlands Rijmwoordenboek
– Nederlands Woordenboek
(*) App voor tablet of smarphone (Android):
– Rijmwoordenboek van Gedichten.nl

 

 

6 gedachten over “’t SchrijfNest op Sinterklaas (en omgekeerd)

Reacties zijn gesloten.