’t SchrijfNest te gast in de bib van Daverlo

verteltheater

Vanochtend was ’t SchrijfNest op verplaatsing te gast in bibliotheek Daverlo te Assebroek (Brugge).  De bibliotheek was dicht voor het grote publiek.
Naast ’t SchrijfNest kwamen enkele klasjes op bezoek.

Totaal onverwacht mocht ik de deelnemers verrassen met een verhaal in een voor hen onbekend decor … dat van een Kamishibai (*).

Een Kamishibai is een verteltheaterkastje waarin grote prenten (A3) kunnen worden geschoven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest of vertelt. Bij elke nieuwe episode verschuift de verteller een prent uit het kastje, en vertelt hij/zij verder: beeld en taal gaan perfect samen. Een kamishibai-vertelling heeft iets weg van een vertraagde animatiefilm. De kamishibai is een Japanse traditie (kami = papier, shibai = drama, papieren drama dus).

Was het voor de deelnemers een verrassing, ik was enigszins verwonderd dat ik net vandaag gebruik kon van maken van zo’n kastje.  Maandag ll. had ik een vriendin – die op zoek is naar een originele Kamishibai – beloofd om mee te helpen zoeken naar een verdeler!

Het was boeiend om te vernemen welke gedachten en gevoelens bij de deelnemers werden opgeroepen bij het beluisteren van Het land van de grote woordfabriek.  De toon was gezet voor het vervolg van ’t SchrijfNest.

verteltheater4

Even boeiend was het wat de deelnemers terecht brachten van de opdracht om een tekst te maken voor de achterflap (*) van ‘hun’ boek – een fictief boek – geïnspireerd door de achterflap van een boek dat ze lukraak uit de rekken hadden gehaald. Sommigen konden de essentie van de achterflap in een zandloper verwoorden, anderen kregen inspiratie voor een eigen verhaal, een eigen boek of een andere creatieve uiting.

’t SchrijfNest te gast in de bib van Daverlo is de titel van dit logje en dat mag je wel héél letterlijk nemen.  Midden de sessie werd ons een glaasje water of een kopje geurige koffie mét een koekje aangeboden. We hebben dit in dank aanvaard.

Na de pauze volgde nog een laatste experiment, het herschrijven van een bestaand gedicht. En ook deze oefening was blijkbaar een schot in de roos, afgaand op de (her)gedichten die nadien werden gedeeld.

Het loont beslist de moeite om de ervaringen van dit SchrijfNest samen te vatten in een rondeel.  Ik kijk al naar de speciale pagina op de blog Mijmeren.  Wat ik zelf schreef kan je lezen in een eerste, een tweede en een derde logje op de blog vivapo mediteert creatief.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 15 november 2017

(*) De Kamishibai en daarbij horende prenten kunnen worden ontleend in de filialen van de Biekorf bibliotheek in Brugge.

verteltheater3

Ik kon er aan de slag met zo’n Japans verteltheaterkastje dat wordt verdeeld door Uitgeverij De eenhoorn, waar je trouwens ook een ruim aanbod aan kamishibai vertelplaten vindt. Ook Op Art Basic for Children (ABC) vind je heel wat info over de verschillende kamishibai-verhalen.

(*) Geïnspireerd door de achterflapchallenge van Jolanda Pikkaart – dé kleurrijke schrijfcoach.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 15 november 2017

Bron foto’s: ©vivapo

 

9 gedachten over “’t SchrijfNest te gast in de bib van Daverlo

  1. Knap.Het doet me denken aan de jaren 65 dat ik pas gediplomeerd was en verhalen schilderde op een rol papier ,die vertelde aan mijn kleuters een verhaal en door een eenvoudig systeem kon ik de tekeningen verder draaien en was het een voortlopend verhaal waar ik het tempo kon van aanpassen

Reacties zijn gesloten.