Hartverwarmende ontmoetingen

Ook al staat vivapo’s lachclub in sluimertoestand toch ging ik enige tijd geleden in op een vraag van Golfslag Aardenburg (*) om een initiatie lachyoga te begeleiden op zondag 22 oktober.

Ik parkeerde gisteren mijn auto in de Weststraat nadat mijn GPS had gemeld dat ik mijn bestemming (Het Lam) had bereikt.  Toen ik uitstapte had ik een verrassende ontmoeting.  Ik stond oog in oog met een paar ogen en een glimlach die ik herkende.

2017-10-22 Lachyoga Aardenburg - 1

Het Lam bevond zich aan de overkant van de straat. En daar zag ik …

2017-10-22 Lachyoga Aardenburg - 2

gevelbord

Ik had van mijn contactpersoon het GSM-nummer van ene Marijn gekregen. Ik was dan ook voorbereid om na het aanbellen een man te ontmoeten.  Toen de voordeur open ging keek ik in de twinkelende ogen van een jonge predikant. Hij stelde mij voor aan Tilly en Maria respectievelijk voorzitter en lid van Golfslag; zij waren koffie en thee aan het zetten. Door hun warm onthaal voelde ik mij onmiddellijk thuiskomen in dit huis.

 

Ik mocht zelf kiezen waar ik de lachyoga zou begeleiden: in de ontmoetings- of de gebedsruimte. In het laatste geval zou Marijn met plezier … het altaar verplaatsen.

Gezien de initiatiefnemers geen idee hadden over het aantal deelnemers gaf ik de voorkeur aan de ontmoetingsruimte. In een mum van tijd werden tafels en stoelen aan de kant geplaatst en had ik nog ruim de tijd om foto’s en quotes op de tafels te deponeren.

De eerste bezoeker bleek een verslaggeefster te zijn van een plaatselijk weekblad die later door een fotograaf zou worden gevolgd. Klik hier voor het verslag met video van Wilma Valk.

Beetje bij beetje sijpelden mannen en vrouwen binnen maar – tot mijn verwondering – konden wij stipt om 14:30 starten.  Net over de grens is er blijkbaar geen sprake van het academisch kwartiertje.

Als ik nu op deze initiatie terug blik dan voel ik mij ontzettend dankbaar. Iedereen ging met de stroom mee al was dat even moeilijk toen de fotograaf van het plaatselijk weekblad opdaagde.  Ik haalde de machine uit mijn rugzak – een oefening die toch op het programma stond – zodat de fotograaf (onderstaande foto is van zijn hand) vlug kon vertrekken en de stroom energie opnieuw spontaan op gang kwam.

lachyogaEen volgende ontmoeting was deze met … mezelf als lachanimator. Ik was tijdens deze sessie zowel actor als getuige.  Hoe ga je als begeleider respectvol om met mensen die moeite hebben om de opdrachten in te nemen? In lachyoga lachen we niet om mensen maar samen met mensen … het is dansen op een slappe koord voor de deelnemers en een blijvend aandachtspunt voor de lachanimator. Eerlijk … het is me zeer goed gelukt.

De laatste ontmoeting in Aardenburg was opnieuw eentje met mezelf, nu in de rol van stilte-begeleider. Om de lachyoga af te sluiten maakte ik gebruik van de reis van de innerlijke glimlach, een oefening die ik regelmatig aanreik. De respons die ik na afloop hoorde bevestigt wat ik zelf tijdens het stilte-moment heb ervaren: it’s my cup op tea.

Toen ik met een mand vol Zeeuws lekkers thuis kwam kwam de geur van een dampende stampot mij tegemoet. Dank je lieve schat (mijn echtgenoot) voor dit warme welkom! Een waardige afsluiter van een dag vol hartverwarmende ontmoetingen.

Vandaag leidde Google mij naar een aantal webadressen waar de kennismaking met lachyoga in Aardenburg staat vermeld:
Golfslag Aardenburg waar je trouwens de agenda met activiteiten vindt waarop iedereen welkom is
De Badkoerier die over evenementen in de provincie Zeeland informeert
Facebook Golfslag
vivapo’s lachclub.

Bron foto’s 1, 2 en 3: vivapo
Bron foto’s 4, 5 en 6: Golfslag Aardenburg
Bron artikel en foto 7

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 23 oktober 2017

(*) Vanuit de Doopsgezinde Gemeente Aardenburg startte vanaf het voorjaar van 2016 een nieuw aanbod van activiteiten, verzameld onder één paraplu. Het project kreeg de naam Golfslag mee, net als de golfslag van de zee, altijd aanwezig, steeds stromend en immer in beweging.
Golfslag biedt en creëert ruimte voor meer gemeenschapszin, gerechtigheid, liefde en bezieling. Het project betrekt daarbij bestaande lokale en regionale organisaties. Uitgangspunt is vrijheid in doen, denken en geloven. Golfslag is er voor iedereen.

8 gedachten over “Hartverwarmende ontmoetingen

  1. Jezelf tegenkomen is altijd boeiend en vaak confronterend… zeker als je geen bril op hebt!

    Fijn voor je dat je nog eens een lachinitiatie kon geven? Geeft dat nostalgie, Viviane?

  2. Wat leuk om te lezen Viviane… ik zit hier gewoon te glimlachen… en dan heb ik alleen nog maar gelezen over jouw sessie lachyoga!

Reacties zijn gesloten.