hoe je jouw creatieve conditie kan verbeteren

img_1363Het thema van ’t SchrijfNest vandaag was eerste schooldag. Naast vijf habitués startten we deze najaarsreeks met liefst vier deelnemers die voor het eerst kwamen proeven van de speelse en creatieve oefeningen in ’t SchrijfNest.

Je eerste schooldag van Will Tura en Frida leidde de namiddag in. Dan lieten we ons inspireren door een column van televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert voor een woordzon(*) die dan naar een tientje(*), een open zin (*) en een zandloper (*) leidde.

img_1370Na de pauze gebruikten we één van de tips – van Wiebelwoorden – om je creatieve conditie te verbeteren als uitgangspunt voor een eigen stappenplan en een reeks elfjes (*).

Wat de deelnemers schreven kan je hier lezen, wat ik schreef vind je hier.

***

Op verzoek van de deelnemers som ik hier alle tips van Wiebelwoorden op en bezorg ik de link naar het volledig artikel

Met deze 5 tips breng jij je creatieve conditie snel op peil en lukt het je ze ook op peil te houden:

Tip 1: Begin en vertrouw! Als je iets 21 dagen volhoudt is het een gewoonte geworden, zegt men, maar als het om iets moeilijks gaat, kan dat ook 8 weken duren. Staar je niet blind op deze tijdspannen. Begin gewoon en vertrouw dat het vroeg of laat een gewoonte wordt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van je persoonlijkheid, de omstandigheden, hoeveel steun je van anderen krijgt en de moeilijkheid van de taak. Als je echt graag creatiever in het leven wil staan, geloof er dan ook in dat jou dat lukt.

Tip 2: Zorg voor snel resultaat! Begin niet meteen aan een ingewikkelde roman, maar schrijf eenvoudige, korte stukjes: een brief, een elfje, een dialoog, een gedicht, een kort verhaal,… Start geen groots creatief project op, maar begin klein: een waterverfschilderijtje in je dagboek, een fotocollage, een bloemstuk, een opgefrist keukenkastje,…

Tip 3: Wees verwonderd! Neem het leven zoals het is en zie de wonderen van de kleine dingen. Wees elke dag benieuwd wat je gaat meemaken en ontdekken. Wie op deze manier in het leven staat, vindt overal inspiratie. En met massa’s inspiratie in je hoofd of op zak is het verdomd moeilijk niks te schrijven of tekenen, schilderen, vilten, filmen, dansen, knutselen,…

Tip 4: Maak het je gemakkelijk! Een mens is van nature lui. Als dingen te ingewikkeld, tijdrovend of omslachtig zijn haakt hij vlug af. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk mogelijk materiaal nodig hebt, dat het je zo weinig mogelijk moeite kost het bij elkaar te scharen, dat je een plek hebt die je gemakkelijk kan bereiken en dat je niet gestoord wordt door anderen. Een eenvoudig ritueeltje kan je helpen om gemakkelijk in gang te geraken.

Tip 5: Zoek gelijkgestemden! Iets samen met anderen doen werkt motiverend. Het delen van ervaringen en wisselen van gedachten met mensen die op dezelfde golflengte zitten, is verrijkend.  Zoek vrienden om je creativiteit mee te delen.
Schrijf je in voor een cursus of workshop.
Neem deel aan een Schrijfcafé

zoals ‘t SchrijfNest van vivapo bijvoorbeeld. Je bent van harte welkom!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 6 september 2017

 

Advertenties

5 gedachten over “hoe je jouw creatieve conditie kan verbeteren

Reacties zijn gesloten.