Zeswoordenverhaal met beeld – tegenstelling

P1060907

zonlicht doorbroken door ijskristallen veroorzaakt bijzon

©vivapo – 1/9/2017

Vrijdagochtend aan de ontbijttafel –  om 8:31 om precies te zijn – merkte mijn echtgenoot deze bijzon op. En dat gebeurt wel vaker want hij heeft daar oog voor. We haalden allebei ons fototoestel boven want zo’n bijzon verdwijnt even vlug als hij is ontstaan. Gebruikte ik op 9 april 2016 zijn foto voor mijn Japans gedicht op zaterdag (een idee van Doldriest), deze keer gebruik ik één van mijn foto’s voor een zeswoordenverhaal met beeld, ook een idee van Marion Driesen op Doldriest die tegenstelling als thema had opgegeven.

Het ontstaansproces van een bijzon of halo is enigszins vergelijkbaar met dat van een regenboog, met dien verstande dat een regenboog zijn oorsprong vindt in vloeibare waterdruppels, een halo in ijskristallen. Ook bevindt een regenboog zich altijd aan de tegenovergelegen kant van de hemel als de zon of maan, terwijl de meeste halo’s zich juist in de richting van de zon of maan bevinden. De ijskristallen fungeren als zeshoekige prisma’s die het licht breken en/of reflecteren, resulterend in een veelheid aan mogelijke kringen, bogen en lichtplekken aan de hemel.

Halo’s worden vaak geassocieerd met winterse weersomstandigheden, maar dit is slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd. Inderdaad komen halo’s veel voor bij lage temperaturen en in arctische gebieden, als gevolg van een verhoogde kans op ijskristallen in de lage atmosfeer of nabij de grond (“diamond dust”). Maar halo’s die worden veroorzaakt door cirrus- of cirrostratuswolken kunnen in elk weertype en overal ter wereld worden waargenomen: de wolken bevinden zich op een dusdanige hoogte dat hun temperatuur permanent onder het vriespunt ligt en bevatten dus altijd ijskristallen, ongeacht de temperatuur op de grond.

(Bron: Wikipedia)

foto: ©vivapo – ik gebruikte deze foto ook voor een tanka op de blog vivapo mediteert creatief.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 2 september 2017

BewarenBewaren

12 gedachten over “Zeswoordenverhaal met beeld – tegenstelling

    1. Marylou, ik hou dan ook van de poëtische tekst die jij bij jouw foto’s schrijft op jouw blog!” Jouw compliment laat ik ook binnenkomen! Dank.

Reacties zijn gesloten.