wat je ziet is hoe je kijkt

Op deze blog verwijs ik dikwijls naar een gevleugelde uitspraak van Toos – mijn begeleidster in supervisie – Hoe je kijkt is wat je ziet (zet deze woorden maar eens in het zoekvenster op deze blog!). Toos Bartlema met haar bedrijf Humanimal Vision staat eigenlijk voor “Hoe je kijkt is wat je ziet en min of meer wat je doet en laat.”
In haar begeleiding nodigt Toos mensen uit om op onderzoek te gaan naar hoe je kijkt, welke bril je gebruikt en hoe je handelt. Hierbij maakt ze gebruik van haar dieren: honden en paarden. 

Sinds meer dan tien jaar neem ik op die manier deel aan een jaarlijkse paardendag die Toos voor ons groepje organiseert. De laatste dateert van 12 juni dit jaar. Eén van mijn collega’s verzorgde vandaag de inleiding van onze bijeenkomst. Hij maakte hiervoor gebruik van afbeeldingen van paarden.

Wat de paarden ons spiegelen in ons dagelijks leven en wat onze verlangens betreft wed de rode draad tijdens deze sessie. In de loop van deze bijeenkomst kregen we zelfs een variante op Toos’ uitspraak te horen: WAT JE ZIET IS HOE JE KIJKT.

Reflecterend over de oogst van deze dag had ik het over een puzzel.

Op de terugweg ging ik samen met dit maatje nog iets drinken in het stationsgebouw van Gent. Pas toen we plaats namen aan een tafeltje bemerkten we de puzzel die aan de muur hing. Niks bijzonders ware het niet dat er … paarden werden afgebeeld en dat er een stukje ontbrak. Wie haalt het in zijn hoofd om een onvolledige puzzel in zijn zaak op te hangen, vroeg ik mij af.

 

 

 

 

Dat ontbrekende stukje hield mij echter bezig tot na het avondeten. In mijn dagboek synchronisch leven(*) schreef ik een pantoum.  Wil je het graag lezen? Klik dan hier.

 

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 31 juli 2017

(*) De essentie van Synchronisch leven – De onbegrensde kracht van het zinvolle toeval, Deepak Chopra

foto’s: ©vivapo

5 gedachten over “wat je ziet is hoe je kijkt

  1. VZW Perdito…opvang voor afgedankte politiepaarden ea paarden kan altijd uw steun gebruiken! Tearoom te bezoeken voor pannenkoek en drank op hun uitgelezen rustgevende locatie in Wulpen (Koksijde- Veurne)
    Men zegge het voort!!!

Reacties zijn gesloten.