tentoonstelling of tijdelijk kunstatelier?

Tijdens mijn kunstenaarsuitstapje gisteren nam ik niet alleen deel aan de Idiosyncratische machine van kunstenaar Kristof Van Gestel maar bezocht ik ook enkele tijdelijke tentoonstellingen in het S.M.A.K. Zo kwam ik terecht bij deze figuren van Dirk Zoete.

IMG_1817

Pas bij het lezen van de expogids viel mij de naam van dit kunstwerk op: Mr. and Mrs. Permeke. De verwijzing naar Constant Permeke inspireerde mij voor een haiku.

een man en een vrouw
in Afrikaanse kledij
boerenportretten

©vivapo – 10/4/2017

IMG_1806

Dirk Zoete woont en werkt in Gent. Hij stelt geregeld tentoon in binnen- en buitenland maar blijft ook actief in de Vlaamse experimentele kunstenaarsruimtes. To be determined. According to the situation is zijn eerste grote solotentoonstelling in een Belgisch museum.

Tekenen ligt aan de basis van elk werk van Dirk Zoete. Vanuit tekeningen maakt hij maquettes, sculpturen, architecturale constructies, foto’s, films en ook nieuwe tekeningen. In S.M.A.K. toont hij recent en nieuw werk in een wisselende opstelling die het midden houdt tussen een tentoonstelling en een tijdelijk kunstenaarsatelier.

Dirk Zoete zet zijn verbeelding in scène. Zijn denkmodellen over de wereld en de mensen presenteert hij op podia en in decors die deel uitmaken van zijn werk. Hij regisseert er wisselende taferelen met een licht absurd gezelschap van personages, dieren en hun attributen. Zowel in zijn tekeningen als in zijn ruimtelijke werken ligt de nadruk op het oppervlak: de figuren zijn er vlak, schematisch en bevolken frontale ruimtes. Ze functioneren als de tekens in Zoete’s speelse artistieke taal.

Vormelijk herinneren de ruimtes en personages van Dirk Zoete aan de revolutionaire theaterdecors en kostuums van het Duitse Bauhaus en het Russische constructivisme van het begin van de 20ste eeuw. Alleen vertonen zijn figuren een meer menselijk, bijna melancholisch karakter. Sommige doen denken aan de late boerenportretten van schilder Kasimir Malevitsj. Dit is geen toeval, want Zoete komt uit een landbouwersfamilie. De boerenstiel schemert in zijn creaties door in zowel beeldkeuze als materiaalgebruik. (*)

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 10 april 2017

(*) Bron tekst
foto’s: vivapo

 

 

3 gedachten over “tentoonstelling of tijdelijk kunstatelier?

 1. Toch een visuele handicap?

  steeds meer, naar ‘kunst’ kijkende vraag ik me af
  waar, zoals in menig gedicht
  de schoonheid verborgen ligt
  terwijl Moedertje natuur me toch goede ogen gaf

  Lenjef 😀

Reacties zijn gesloten.