Karel, een geboren verteller en performer

Vader aan het woord,
een geboren verteller

Deze twee regels vloeiden uit mijn pen voor het gedicht (o)pruimen dat ik eerder op deze blog postte. De naam van mijn vader was Karel, al was hij beter bekend onder de naam Charles en zijn roepnaam Sharel.

Herinner ik mijn vader als streng en nors, ik herinner mij ook hoe mijn zus en ik aan zijn lippen hingen toen hij – na een week afwezigheid door den travaux – voor ons de stoelen op de tafel zette om poppenkast te spelen.  Of hoe hij mij en mijn zus aan het lachen kon brengen met het liedje dat hij toen herhaaldelijk voor ons zong

shareltje, shareltje, j’hangt met z’n gatje aan ‘n nageltje…

Tijdens het scheren zong hij steevast hetzelfde lied waarvan hij – om één of andere reden – hield maar dat mij en mijn zus zo ontzettend ontroerde. Ik herinner mij de titel van het lied niet meer maar wel de inhoud: Jantje aan het bed van zijn moeder, die stierf in het kraambed. Ik heb hem nooit gevraagd wat voor hem het verhaal was achter dat verhaal.  Een gemiste kans, besef ik nu. Toen besefte ik nog niet dat mijn vader … een geboren verteller en performer was.

Karel had drie kleinkinderen.  Al werd de jongste niet naar hem genoemd hij droeg wel dezelfde voornaam. Toen kleine Karel lagere school liep, beluisterde hij op woensdagnamiddag samen met opa Karel àlle fonoplaten van Willy Lustenhouwer. Opa Karel had het grootste plezier wanneer hij kleinzoon Karel de verhalen van deze Bruggeling – stand-up comedian avant-la-lettre – hoorde vertellen, in zijn spreektaal … het Brugs.

Deze herinnering werd wakker toen ik gisteren – tijdens de uitvaart van Fernand Tamsin – voor het eerst sinds jaren opnieuw de stem hoorde van Willy Lustenhouwer in het lied ‘k en Brugge in m’n herte. 

Deze herinnering werd een tweede keer wakker toen ik vanmorgen een bericht las in de aankondiging van Zonder filter – Steven Mahieu (**) waarin kleinzoon Karel het voorprogramma mag verzorgen van ‘Broere Steven’.

Karel Ghyoot is een geboren verteller en performer. Met zijn gitaar en stem neemt hij het publiek mee in een heel apart universum, waarbij niemand onberoerd blijft.

Karel Ghyoot is duidelijk uit het juiste hout gesneden om als frontman op te treden. Hij klinkt geloofwaardig en beschikt over een breed bereik waarmee hij boeiend kan zingen (…) De zanger lijkt wel een familielid van Eddie Vedder – de zanger van Pearl JamTumult FM

Toegegeven, ik zag de kleinzoon van mijn vader nog niet aan het werk als frontman van Steven Mahieu (*); hij mag voor anderen een familielid lijken van Eddie Vedder, ik kan iedereen verzekeren … de zanger is een familielid van opa Karel, een geboren verteller en performer.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 3 maart 2017

(*) agenda Zonder filter

7 gedachten over “Karel, een geboren verteller en performer

    1. inderdaad Marylou, de dag zag er plots helemaal anders uit, alsof ik door een bril met nieuwe glazen keek.

  1. Een familielijn wat misschien veel duidelijk maakt…spelen met woorden, jezelf zijn!

Reacties zijn gesloten.