commitment – n° 7 – 01

In een vorig bericht kon je lezen dat ik – in het kader van de  ‘Volle Maan Collage-schrijven cursus’ van Zinderen – een verbintenis met mezelf aanging om goed voor mezelf te zorgen de komende tijd. Ik formuleerde vijftien aandachtspunten in een Commitment. Op nummer 7 staat: wekelijks een kunstenaarsuitstapje te voorzien.

Een gemiste afspraak gisteren zorgde ervoor dat ik – ongepland in mijn agenda – tijd en ruimte had voor mijn allereerste kunstenaarsuitstapje in 2017. Ik kuierde zonder duidelijk doel door de stad (*) en stapte zonder enige verwachting het Tolhuis binnen.

Raak! Een ideale plek voor mijn eerste kunstenaarsuitstapje want het is daar lekker warm en je kan er als bezoeker gebruik maken van het sanitair.  Bij dit vriesweer is dat extra comfort leuk meegenomen. Ik slenter langs de inkijkexemplaren van de provinciale publicaties.  Ik ontmoet er oude bekenden: het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt en de handige boxen met wandel- en fietsroutes.  Dit laatste roept herinneringen op.  Mijn echtgenoot behoorde tot de eerste lichting van peters en meters van provinciale fietsroutes. In die tijd was er nog geen sprake van knooppunten.

Een aantal inkijkexemplaren trekken mijn aandacht.  Ik hang mijn jas aan de kapstok en neem plaats op één van de oranje zeteltjes die rondom een grote vierkante tafel staan. Ik blader door het boekje BLOTE VOETEN – speelse werkvormen voor basisonderwijs over voelen aan zee (kost 3 euro).  Het kriebelt om opnieuw als kinderen naar stilte luisteren te begeleiden! Ik ervaar echter een nog sterkere kriebeling door de titel van een ander inkijkexemplaar: ZEETINTELS. Wat een uitnodigend boek (kost 10 euro) met foto’s, teksten, weetjes, poëzie, opdachten en mijmeringen (!). De coördinator van dit pareltje is daarenboven een oud-collega: Peter Norro.

Ik haal mijn kunstenaarsuitstapje-dagboek boven en begin te schrijven. Mijn vulpen danst gezwind op het ritme van de zachte muziek op de achtergrond

Naast een aantal publicaties die te koop worden aangeboden bevat het Tolhuis ook een schat aan publicaties die daar gratis ter beschikking liggen. Het Tolhuis is daarenboven een Europe Direct-informatiecentrum met informatie voor alle leeftijdsgroepen.  Mijn interesse voor Europa-georiënteerde flyers wekt dan weer de interesse van de baliebediende die mij warm komt maken voor een aantal bijeenkomsten rond Europese issues.

sanitair
Daarnaast geeft het brede gamma aan publicaties een beeld van de domeinen waarin onze provinciale administratie actief is. Om er ééntje uit te pikken dat mijn hart raakt: een klein zwart boekje met een overzicht van aangepast sanitair aan de Kust. Er bestaat ook zo’n publicatie voor Brugge en de Westhoek. Per gemeente zie je een kaart met alle locaties en per adres informatie over de toegankelijkheid. Zo kan je zelf inschatten of het toilet voor jou geschikt is. Meer info hierover vind je trouwens op de website van Westkans.

Met het oog op een locatie voor een stiltewandeling schaf ik mij aan de balie de nieuwste editie aan van de Zwin wandelroute en verlaat ik het Tolhuis met een extra commitment … hier kom ik nog terug op één van mijn volgende kunstenaarsuitstapjes.

Unknown-1Ondertussen is het halfvier … ik heb trek in een kop koffie – mijn eerste vandaag! – en begeef mij naar … Kopje Troost. Het is er uitzonderlijk druk en even wachten vooraleer ik samen met mijn date van vandaag – mijn dagboek –  aan een vrij tafeltje kan plaatsnemen. Ik word met Spaanse hartelijkheid begroet door Annabel en door een – alweer – oude bekende die na een begroting What a surprise to meet you already to-day zich weer neer vlijt in de enige rocking chair die Kopje Troost rijk is.

(*) Op de terugweg naar de plek waar ik mijn auto had achtergelaten trekt een tweetalige tekst op het vensternaam van een B&B Le Flâneur mijn aandacht.

img_1425

Een flaneur is een wandelaar,
een slenteraar, iemand die zonder
duidelijk doel door een stad kuiert
maar wel voeling heeft met de
geschiedenis ervan en heimelijk
op zoek is naar esthetisch of erotisch
avontuur.
(E. White – Le Flâneur).

Zoals je reeds hierboven kon lezen:

Ik
kuierde zonder
duidelijk doel 
door
de stad als een
flaneur

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 18 januari 2017

Bron afbeelding van de publicatie aangepast sanitair
overige foto’s: vivapo

.

10 gedachten over “commitment – n° 7 – 01

 1. Prachtig verhaal Viviane,

  En ook een uitnodiging om eens in het Tolhuis binnen te lopen.

  Èn heb je dan uiteindelijk jouw heimelijk avontuur gevonden?

  Ik vind jouw commitment een boeiende verbintenis… en naar jouw nieuwe belevenissen kijk ik wel uit!

  1. Misschien komen ik jou (in het gezelschap van mijn dagboek) nog wel eens tegen in het Tolhuis.
   En wat dat heimelijke avontuur betreft … ha ha ha ha!

 2. Wat een mooi uitstapje. Ik ben ook regelmatig een ‘flaneur’, met vooral de zucht naar geschiedkundige bevrediging en esthetisch genot 😉 Kan het zijn dat de eerste link naar het tolhuis niet werkt? Ik krijg een foutmelding…

Reacties zijn gesloten.