volle maan collage – januari – 02

img_1407

Ik maakte rond de jaarwisseling werk van mijn realistische doelen voor 2017, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Ter voorbereiding van het SchrijfNest van januari keek ik vanuit zelfzorg naar mijn verlangens.

In het kader van de ‘Volle Maan Collage-schrijven cursus’ (Zinderen) nodigde Vanessa Matthyssen mij dan weer uit om een lijst te maken van al mijn wensen, dromen en plannen. Ik mocht er eentje uitpikken en hiervoor een realistisch stappenplan uitwerken. Dat stappenplan schuif ik nog even voor mij uit want Vanessa had nog een uitnodiging in petto, die ik àlle prioriteit wilde geven. Ik ging een verbintenis met mezelf aan om goed voor mezelf te zorgen de komende tijd.

Ik merk bij mezelf (en ook bij anderen) dat het delen van zo’n commitment – naast het zichtbaar ophangen – helpt om mezelf daar aan te blijven herinneren, om mezelf te motiveren het te blijven volhouden.

COMMITMENT

Ik wil de komende tijd goed voor mezelf zorgen door:

 1. voldoende nachtrust in te bouwen
 2. een korte meditatie te voorzien als ochtend- en avondritueel
 3. mijn ochtendpagina’s (*) te schrijven
 4. voor een gezond ontbijt te zorgen
 5. dagelijks voldoende te bewegen en water te drinken
 6. minder te piekeren en van veronderstellingen uit te gaan
 7. wekelijks een kunstenaarsuitstapje (*) te voorzien
 8. te vertragen om naar mijn intuïtie én gevoelens te luisteren
 9. te zorgen voor voldoende spirituele voeding
 10. meer te lezen en te schrijven (*)
 11. creatief samen te werken met mijn partner en collega’s
 12. tijd vrij te maken om familie en vrienden te ontmoeten
 13. bewuster gebruik te maken van de sociale media
 14. aandacht te geven aan wat ik bewaar en wat ik opruim
 15. het gebruik van koffie en alcohol te beperken

Na het schrijven van dit commitment voelde ik een enorme vrijheid.  In tegenstelling tot het oplijsten van goede voornemens geeft het neerschrijven van mijn commitment een gevoel van mildheid, van vrijheid ook, omdat de opgesomde punten haalbaar zijn en ruimte laten voor vallen en opstaan.

(*) Ik startte ooit met volle moed met (het lezen van) The Artist’s way, een boek met een persoonlijk ontwikkelingstraject ontworpen door Julia Cameron. Door middel van tal van schrijfopdrachten helpt het je om meer creativiteit te (her)ontdekken.
Ik ben toen niet verder geraakt dan te oefenen met de twee basisopdrachten: de ochtendpagina’s en het wekelijks kunstenaarsuitstapje.
Ik bracht het boek onverrichterzake terug naar de bibliotheek en nam mij voor om ooit het volledig traject te doorlopen wanneer het boek mij toevalt en/of ik kan deelnemen aan een groepstraject.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 14 januari 2017

foto: ©vivapo

 

10 gedachten over “volle maan collage – januari – 02

 1. Door jouw puntjes kom ik op ideeën voor mezelf. Een paar van je commitments herken ik voor mezelf, een kunstenaarsuitje plannen vind ik een super idee. Ook al kan ik het niet wekelijks, ik probeer het me eigen te maken :-). Super!

  1. Je vult dat kunstenaarsuitje in zoals je zelf wilt hé Chantal. Julia Cameron nodigt haar lezers echter uit om dat in hun eentje te doen; het enige gezelschap is dan je dagboek. Ik heb dat in 2016 slechts enkele keren gedaan maar wel met heel verrassende resultaten: zowel de ervaring op het moment zelf als het ter plekke schrijven in mijn dagboek én het logje dat ik er nadien over maakte.
   Ik wil zo’n kunstenaarsuitstapjes dit jaar zeker opnieuw in mijn agenda plannen. Of me dit wekelijks zal lukken … is nog maar de vraag. Ik kan het maar proberen.
   Succes!

 2. Ik houd m’n ogen en oren open. Hier in Knokke (Scharpoord) zijn vaak tentoonstellingen. Dit wordt voor mij een (aangenaam en nieuw) werkpuntje. Ongetwijfeld zal dit leiden tot schrijven. En zo steek je mij aan en ik laat dit graag gebeuren!

 3. Enkele punten van je commitment, proberen of er aandacht aan te geven, zal al een heel geven zijn voor mij….!! Succes Viviane

Reacties zijn gesloten.