stappen naar realistische doelen in 2017 – 01

Ik hoop dat we verrast mogen worden door een verhaal dat we nog niet kennen, door een verwonderde blik van een klein kind waardoor we zelf dan ook veel beter kijken.

Met dit uittreksel uit de nieuwjaarsbrief van Joke Van Leeuwen wens ik je 365 dagen verwondering toe. Verwondering over wat er zal veranderen, wat bij het oude zal blijven en wat je iedere dag met verwonderde blik kan bekijken.

Op de radio hoorde ik dat er in ons land één en ander zal veranderen: verkeersborden worden verwijderd, we moeten wat meer euro’s neerleggen voor nutsvoorzieningen…

Wat verandert er dichter bij (mijn) huis, meer bepaald op persoonlijk en professioneel vlak?

Op persoonlijk vlak heb ik de voorbije dagen een aantal ‘realistische doelen voor 2017′ opgelijst, de stapjes die ik richting die doelen kan zetten én de manier om mijn vorderingen te meten (als kwaliteitsassistent in een vorig leven heb ik onthouden: meten is weten).

Wat wil ik ‘meten’?

Onder meer contact met familie en  vrienden, meten om te weten…

Voor mijn slaap- en eetgewoonten heb ik onmiddellijk mijn doelen voor 2017 kunnen stellen.  Ik blijf het meten.
Ik geef ook aandacht aan spirituele voeding, zoals dagelijks mediteren en schrijven.

Daar hoort ook het volgen van creatieve workshops en (online) cursussen bij. Ik maakte recent kennis met Podcast en Webinar, een nieuwe vorm die mij enorm interesseert, niet in het minst omdat ik hiervoor de deur niet uit moet en dat is momenteel wél belangrijk. Eerstdaags sta ik al voor keuzes.

Dat is ook het geval voor mijn tijdsbesteding aan sociale media.

Eén van mijn doelen is om maximum tien WordPress blogs actief te volgen.  Telkens er zich een interessante WordPress blog aandient, zal ik keuzes maken. Wellicht gebeurt dit reeds tijdens het weekend (zie: op professioneel vlak).

Een uitschuiver vorig jaar was het lezen en liken van berichten op Facebook.  Het valt mij op dat ik sinds de start van het ‘meten’ veel minder actief ben op Facebook, met uitzondering van het beheer van mijn eigen groepen en pagina’s (zie: op professioneel vlak).

Dan is er nog het vrijwilligerswerk.  Voor Ardéfoo en Apple Senioren Brugge hoef ik mijn doelen niet aan te passen.  Mijn tijdsbesteding voor let’s co & co, dat is een ander paar mouwen. Meten om te weten …

Een voornemen waarover ik ieder jaar gefrustreerd raak is: opruimen, onder meer van mijn zolder. Ik heb ook hier een realistisch doel gesteld én de tussentijdse stappen om dit te bereiken in de hoop dat het mij dit jaar makkelijker valt.

Hoe ‘meten’?

Coach Jan – waarover ik het al eerder had op deze blog – reikte in zijn laatste nieuwsbrief een scorebord aan met to do’s en not to do’s, ochtendroutine en dagdoelen.
Ik heb dat scorebord aan mijn eigen behoeften en mogelijkheden aangepast.

meten
is weten
wat ik wel
en niet wil bewaren
ruimte

Wat ik wil meten op professioneel vlak kan je lezen in een volgend logje.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 5 januari 2017

14 gedachten over “stappen naar realistische doelen in 2017 – 01

 1. Overbodig jou te zeggen dat ik zo’n uitwerking van doelen zalig vind. Vooral omdat ik lees hoe de onzichtbare en niet directieve overdracht van moeder op zoon de weg vindt naar anderen. Misschien schrijf ik nog een blogje over mijn doelen. Ze zijn me ook duidelijk geworden.
  Wat mij interesseert zijn de online cursussen waarover je het hebt. Zelf volg ik een tweetal online tekencursussen, maar online schrijfcursussen zouden mij ook boeien. Naast het SchrijfNest natuurlijk want daar vind ik levende inspiratie.

  1. Chantal Dank voor deze reactie. Ik reageer op mijn beurt in twee reacties.

   Eerste paragraaf: kunnen we het daar eens over hebben in een persoonlijk gesprek? Jij leest/voelt blijkbaar iets dat voor mij nog onzichtbaar is.

   Tweede paragraaf: Mijn online aanbod uitbreiden is één van mijn ‘realistische’ doelen voor 2017. Een belangrijke tip – die ik notabene op jullie workshop meekreeg – is om voor elk doel ook haalbare tussenstappen te zetten.
   Die tussenstappen zijn voor dit doel: na iedere workshop van het SchrijfNest een online versie maken. Ik deed dit reeds voor de workshop met het thema LOSLATEN. Misschien herinner je je nog wel dat er toen – niét toevallig – veel verontschuldigen waren. Een (in meerdere opzichten) cruciaal moment, want we startten toen met een nieuwe schrijfvorm: haiku en tanka. Het merendeel van de afwezigen heeft toen ingetekend op deze online workshop waardoor zij ‘mee’ waren op het volgende SchrijfNest.
   Een tweede aanmoediging om de SchrijfNest-workshops in een online versie te gieten is het feit dat één van onze vaste collega’s verhuist. Wij zullen haar en haar schrijfsels missen. Gezien deelnemers aan een online workshop ook hun schrijfsels mogen publiceren op de speciale deelnemers-pagina op de blog Mijmeren, lijkt mij dit één van de mogelijkheden om met elkaar schrijvend verbonden te blijven, al is het digitaal.

   Een hartelijke groet, viviane

   1. We kunnen het er zeker over hebben Viviane, ‘k geef je graag meer uitleg. Waar ik het over heb is misschien alleen voor mij zichtbaar, ’t gaat over iets in mijn leefwereld.
    En nu ben ik mee met wat je bedoelt: online schrijven! ‘k Dacht dat je zelf iets ging volgen, maar beter nog: jij organiseert iets :-). ‘k Zou zeggen: doe maar … ik volg!

  2. PARAGRAAF 2 (vervolg)
   Jouw interesse voor een online schrijfworkshop of -cursus met een andere inhoud dan het SchrijfNest moedigt mij aan om dat aan mijn doelen voor 2017 toe te voegen. Pas na het oplijsten van tussenstappen zal mij duidelijk worden of dat ook realistisch is. Je hoort er als eerste over (misschien wel op de terugkomdag van jullie workshop in mei!).

 2. On-line schrijven met eventueel feedback, trekt me aan, wel na mijn verhuis…Mijn inspiratie werkt het best nu “live in het Schrijfnest”! Mijn doel is eerst ” nieuw huis “inrichten, wat al veel energie vraagt! Schrijven is terug aangewakkerd.. ben er blij mee, dankzij jou!

  1. als de tijd er rijp voor is Monik, net zoals de tijd er rijp voor was om elkaar te ontmoeten in het SchrijfNest.

  2. Ik hoop het wel Monik, dat je – eenmaal verhuisd en ingericht – de draad blijft opnemen om te schrijven. Er zit heel wat moois in jouw pen. Het ‘flirten met je ziel’ van afgelopen SchrijfNest vind ik een prachtige gedachte die blijft hangen!
   ‘k Wens je een fijne verhuis en een gezellige ‘thuiskomst’ in je nieuwe thuis. Warme groet, chantal

   1. Hoop van harte, jullie waren een stimulans en een heel leuk schrijf-gezelschap, dat ga ik zeker missen… blijf je volgen/ lezen groetjes Ladyme2

  3. Neem al je tijd hé… verhuizen en helemaal nieuw inrichten is niet niks, maar kan ook heel leuk, inspirerend en ontspannend zijn.

   Onze wegen zullen zich zeker nog kruisen in 2017…

   Liefs!

Reacties zijn gesloten.