zes woorden verhaal – koken (2)

confituur of jam voor mijn boterham?

©vivapo – 1/12/2016

Deze week is het thema van de schrijfuitdaging van Marion Driessen (Doldriest) voor het zeswoordverhaal: KOKEN. Inderdaad, ik ging gisteren reeds op haar uitnodiging in! Waarom ik haar vandaag een tweede inzending bezorg kan je onderaan dit bericht lezen.

p1010861

Marion is een Nederlandse vrouw, veronderstel ik. Mijn Volle Maan Collage van november herinnert mij er aan “ga niet uit van veronderstellingen”.  Op haar Facebook profiel lees ik dat Marion in Breda woont.  Maar is ze dan een Nederlandse? Met deze inzending hengel ik naar een bevestiging van mijn veronderstelling.

Ik ben een Vlaamse en dat is geen veronderstelling. Via Marion’s website kom ik contact met – hoofdzakelijk – Nederlandse bloggers (want ze heeft ook Engelstalige volgers). Ondertussen zijn een aantal volgers van mijn vivapo’s blogs (*) ondertussen volgers van Doldriest (**) geworden en vice versa. Ik ervaar Doldriest als een draaischijf waar Nederlandse en Vlaamse bloggers elkaar virtueel ontmoeten en op een zachte manier naar blogs over de grens worden geleid, telkens vanuit de interesse voor de Nederlandse taal. Marion doet die schijf op een heel creatieve en prikkelende manier draaien. Ze bedenkt tal van korte schrijfopdrachten.

Al spreken en schrijven wij ogenschijnlijk dezelfde taal, toch zijn er heel wat nuances in de schrijfsels van Nederlanders en Vlamingen.  En nèt die nuances zijn een verrijking en een bron van inspiratie voor wie graag schrijft. Beschouw dit logje dan maar als een dank-je-wel aan Marion én haar Nederlandse volgers.

Om terug te koppelen naar mijn zes-woorden-verhaal-met-beeld van vandaag: als Vlaamse huisvrouw maak ik ieder jaar confituur met fruit uit ons huurtuintje. Heerlijk vind ik dat.  Maar ik genoot dit jaar ook van heerlijke jam tijdens snippervakanties in Nederland.

Zelfs Wikepedia spreekt mij niét tegen: “Verder is er ook een duidelijk verschil in woordkeuze tussen jam en confituur: het woord jam wordt vooral in Nederland gebruikt en confituur vooral in België.”

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 1 december 2016

foto: vivapo

(*) vivapo’ blogs: Verwondering Mijmeren op papier / Natuurbeleving
(**) blog Doldriest

 

 

10 gedachten over “zes woorden verhaal – koken (2)

  1. Prachtig hoe je Nederland met België hier bijeen brengt. Ik ben vaak in de war met woorden. Gelukkig is mijn man Nederlander aan wie ik kan vragen ‘gebruikt men dit of dat woord in NL, en die of deze uitdrukking?’ En ook hij gebruikt nu al Vlaamse woorden/uitdrukkingen, toch die welke hij leuk vindt zoals ‘amai mijnen frak’ en ‘ik bol het af’. Het blijft boeiend. Blij dat je het hier naar voor brengt. De confituur of de jam. Schoon verhaal!
    PS: en ik zeg onverhoeds vaak ‘nou’… nou word ik toch echt al een beetje Hollander…

  2. Wat een leuke verrassing, Viviane! En je hebt een brede Hollands-Limburgse glimlach aan de haak geslagen. 😉 Dank voor je lieve compliment; een compliment dat ik graag ook weer teruggeef.
    Wat beschrijf je dat treffend. Ik voel me vereerd dat Doldriest die ontmoetingsplaats mag zijn. De nuanceverschillen tussen Vlaams-Nederlands en Nederlands-Nederlands vormen de kers op de taal-taart!

    En besmeer die boterham maar lekker dik met confituur én jam. 😀

  3. Lekker hoor die confituur of jam,de smaak zal uiteindelijk de doorslag geven niet de naam.

    Ongemerkt pak je telkens wat op van zowel Vlaamse als Nederlandse bloggers.Wij vertoeven regelmatig in het Vlaamse,het Waalse ook trouwens.Taalgrenzen zijn er om beslecht te worden.

  4. Mooi gezegd! Ik hoor Vlaamse woorden langskomen op TV en denk vaak: die vind ik mooier!
    En wat taalverschillen en overeenkomsten aangaat, ik heb zonder veel moeite gecorrespondeerd in het Afrikaans met verre familie; en ik ben soms even terug in de tijd als ik denk aan de Country Music Hall of Fame, waar ik in de museumwinkel in gesprek raakte met een Zuid-Afrikaanse man die daar werkte. Zijn collega’s stonden vreemd te kijken: wij hadden een geanimeerd gesprek waarvan zij niets verstonden!

Reacties zijn gesloten.