Dag van de Stilte – 08

dag-van-de-stilteOp de Intimate Silence gang hing er een kunstwerk dat reeds herhaaldelijk mijn aandacht had getrokken die dag.

Je kon er niet naast kijken. Telkens je vanaf het onthaal de trap naar de slaapzalen op de eerste verdieping nam …

img_0499

stond je oog in oog met dit kunstwerk, zwarte penseelstreken op een wit doek.

img_0515Daaronder stonden – aan weerszijden – telkens twee bloembakjes met houten handvatjes. In ieder bakje brandden twee drijfkaarsjes waarvan het licht zich weerspiegelde op een donkerbruin valies.  Meer had ik niet nodig om uiterst nieuwsgierig te zijn naar de workshop die in het belendende lokaal zou plaatsvinden.

img_0514 Toen ik het lokaal binnenkwam waren alle stoelen ingenomen, op één stoel na.  Ik aarzelde om plaats te nemen maar de begeleider – Zenkunstenaar William Van Gaver – nodigde mij uitdrukkelijk uit om toch te gaan zitten op de stoel waarop zijn trui en zijn jas hingen.

De kunstenaar lichtte als inleiding zijn werkwijze toe: hij creëert en is tegelijk getuige van wat er ontstaat wanneer zijn borstel zijn hand volgt op papier of doek.

Tijdens een demonstratie drenkte hij een dikke ronde borstel in zwarte acrylverf en schilderde hij bloemen op een wit doek. Met een fijn penseel vulde hij dit aan met enkele woorden. Ook op het tweede doek gaf hij een demonstratie van zijn manier van werken, tussen schilderen en schrijven.

In een mum van tijd ontstonden beeld en woorden op doek, nadat de kunstenaar evenveel tijd had genomen om contact te maken met zijn innerlijke stilte en te luisteren naar de energie die zijn hand aanstuurde.  Het maakte een diepe indruk op mij, vooral omdat hij genoegen nam met het weinige dat op doek kwam: de essentie!

Hij nodigde ons uit om thuis een experimentje te wagen: iedere morgen als meditatie één lijn of één cirkel op een blad papier zetten en dit gedurende dertig dagen. Na afloop van die periode vanuit een nieuwsgierige houding terugbladeren om contact te maken met de energie die je op ieder blad kunt ervaren.

Ik doe hét … ooit!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 13 november 2016

Bron
afbeelding: Vorming+ MZW
foto’s: vivapo

4 gedachten over “Dag van de Stilte – 08

    1. Chantal, ik ook en … vanmorgen in de badkamer (!) een ingeving gekregen voor één van de volgende sessies in het SchrijfNest!

Reacties zijn gesloten.