Dag van de Stilte – 06

dag-van-de-stilte

In de voormiddag had ik reeds geproefd van Intimate Silence. In één van de oude slaapcellen van de zusters die werden omgebouwd tot kleine stilte-plekken had ik als vrijwilliger deelgenomen aan eye gazing. In die kleine stilte ruimtes kon je de tijd nemen om foto’s en kortfilms te bekijken, poëzie te lezen en te beluisteren, de pen ter hand nemen om je trage post de wereld in te sturen. 

Eén van die cellen was ingericht met een zetel, een dekentje en een schemerlampje. Meer heb ik niet nodig om weg te doezelen. Ik bleef echter alert genieten van de rust en de stilte. Na mijn vertrek liet ik de deur open staan; zo wist de volgende stiltezoeker dan dat hij welkom was in de cel.

Ik was heel benieuwd naar de cel waar ik in stilte kon dansen.  Daar heb ik zelfs twee deuren kunnen dichtdoen en mijn schoenen uitdoen. Op de muziek die mij via een koptelefoon bereikte heb ik acht minuten gedanst om dan … stil te vallen.   Luisteren naar mijn ademhaling en naar de energie die door mijn lijf stroomde bracht mij bij een diepe rust.

In een andere cel werden een viertal animatiefilms (*) rond stilte vertoond.  Ik maakte gebruik van de enige stoel die er stond en zette mij voor het scherm tot ik mij bewust werd dat ik de deur niet had dicht gemaakt. Ik stond op, sloot de deur en ging weer zitten.  Wat een verschil in ervaring…  Het sluiten van de deur zorgde ervoor dat ik in alle intimiteit naar de filmpjes kon kijken en mijn ontroering – vooral bij het mij bekende filmpje over vader en dochter – kon toelaten.

In de poëzie cel schreef ik een woordgedicht rond stilte.

Stilte leidt mij
Tot vrede
In mezelf.
Laat on stil worden
Tot vrede
En liefde.

De sterkste en meest verrassende ervaring had ik echter in de cel waar je trage post de wereld kon in sturen.  Daarover deel ik in een volgend logje.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 12 november 2016

(*) Father & daughter (Michael Dudok De Wit) / Le Trop Petit Prince (Zoia Trofimoval) / The misguided monk (Tom Long) / Rubato Short Film (Rubato Team)

Bron
afbeelding: Vorming+MZW
foto’s: vivapo

3 gedachten over “Dag van de Stilte – 06

Reacties zijn gesloten.