wit krijt met de smaak van anijs

marktOp weg naar de glascontainer aan het WZC Van Zuylen te Sint-Kruis keek ik verrast op toen ik daar enkele marktkraampjes zag staan.  Ik liet de auto naast de glasbol staan en ging even een kijkje nemen op de naburige parking. Bij het eerste kraampje aan de rechterkant mocht ik proeven van droge worst zoals ik mij droge worst herinner vanuit mijn kindertijd.  Dàt kon ik niet laten liggen.  De geur van gerookte look maakte mij een beetje dronken en ook daar kreeg ik zin in.  Maar daarvoor moest ik bij de overbuur zijn, het eerste kraampje aan de linkerkant.  Naast gerookte look kocht ik er bananen en een bosje – neen een bos! – radijzen.  De landbouwer verzekerde mij dat ze in volle grond waren gekweekt, in tegenstelling tot de radijzen uit de supermarkt die blijkbaar op water worden gekweekt.  Weer wat bijgeleerd! Ik moet toegeven, de radijzen smaakten inderdaad zoals de radijzen die wij zelf in ons tuintje hebben geoogst. En wat meer is, de groene blaadjes van radijzen uit de supermarkt prikken nooit als je ze aanraakt, in tegenstelling tot deze radijzen en dit uit ons eigen tuintje.

Ik hield mijn geldbeugel dicht toen ik voorbij de kraampjes met kledij en lederwaren liep, maar niet aan het kraampje met … spekken.  Ik geef toe, ik koop zelden snoepgoed maar nu kon ik het niet laten.  Het water kwam mij in de mond bij het zien van de opgerolde zwarte rekkers (dropjojo).

dropjojoIk vertrouwde de verkoopster toe dat dit ooit mijn lievelingssnoep was. Ik kon mij perfect de smaak van de rekkers herinneren, mijn geheugen liet mij bij deze niet in de steek!  Meer zelfs, het water kwam mij in de mond. Als klap op de vuurpijl liet de vriendelijke dame mij proeven van wit krijt (krijtjesdrop), ook met de smaak van anijs.  Het kan natuurlijk een handige verkooptruc zijn, maar dat wit krijt is verdraaid lekker.  Ik liet enkele krijtjes aan mijn snoepzakje toevoegen want ik zag onmiddellijk een leuke toepassing voor het krijtjesdrop … meenemen naar het volgende Schrijfnest, want minstens één van de deelnemers is zot van spekken!

Toen ik even later bij de bakker in de buurt een brood ging halen zag ik voor het eerst een aankondiging voor dit marktje. Ik las:

Zin in een gezellig marktbezoekje? Kom dan op maandag 5 september naar ons woonzorgcentrum Van Zuylen. Je vindt er kraampjes met groenten en fruit, snoepgoed, make-up en (slaap)kledij.
Wanneer: maandag 5 september van 14.00 tot 17.00 uur.
Waar: woonzorgcentrum Van Zuylen: Geralaan 50, 8310 Sint-Kruis

En dit brengt mij bij de aanleiding voor het schrijven van dit logje.  Ik vind zo’n mini-marktje op de parking van een WZC een lovenswaardig initiatief. Ik kan mij perfect inbeelden wat het met de bewoners doet wanneer ze aan de arm van hun zoon of dochter nog eens naar de markt kunnen, op loopafstand van hun kamer.  Voor vele bewoners zal hun laatste marktbezoekje al een eeuwigheid geleden zij.

napoleonIk stel mij voor hoe ze aan het snoepkraam een doorzichtig cellofaan zakje kunnen vullen met een zwarte rekker, twee rode cuberdons, drie zure Napoleons, enkele caramels, wat pepermunt – goed voor de spijsvertering –  en natuurlijk gele, groene en rode zuurtjes in dito kleurig cellofaan om na het snoepen door een gele, groene of roze bril naar de wereld te kunnen kijken.

Ik stel mij voor hoe ze zelf het motiefje van een slaapkleedje of de kleur van een pyjama kunnen kiezen.  Misschien waagt een 80-jarige zich wel aan een knalrode lippenstift of een potje blush. En wie weet laat opa zich verleiden door een nieuwe geldbeugel en is oma wel aan een nieuwe handtas toe.

rusthuisKunnen bewoners van een WZC niet meer naar de markt, de markt komt naar hen toe. Ik hoop dat dit initiatief nog wordt herhaald op de parking van Van Zuylen én op de parkings van andere woonzorgcentra!

snoep
dropjojo gekend
als zwarte rekkers
krijtjesdrop kende ik niet
anijs
#251/366-©vivapo

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 7 september 2016

Bron foto affiche: OCMW Bruge
Bron foto dropjojo
Bron foto Napoleon
foto krantenknipsel, ontvangen van Christine Van Hauwe (waarvoor van harte dank!) en toegevoegd aan dit bericht op 9/9/2016

 

 

7 gedachten over “wit krijt met de smaak van anijs

 1. Heel erg jammer dat ik dit gemist heb!!! Ik ben nochtans altijd bij de pinken voor dergelijke initiatieven… Hopelijk blijft het niet bij dit ene.

  En volgende week ooohhh spek voor ene bek!!!

  Leuk verslagje Viviane!

 2. Ik vond ooit toevallig in Gent een winkeltje waar men nog snoepjes van vroeger verkocht..dat vond ik fantastisch en zulke marktjes als je beszchrijft zouden mij zeker ook aanspreken

 3. Wat een superlekker stukje Viviane 🙂 ! Ik heb het begrepen denk ik hoor … spek voor …
  Maar je beschrijft het zo mooi, ik zie het allemaal zo voor me.
  De buurtmarkten gaan af en toe ook door op de parking van Westervier (ook een woonzorgcentrum).
  Ik heb ze in mijn agenda staan. Bv. nu maandag 12 september is daar ook een buurtmarkt van 14u30 tot 17u. (ja, ja ik ben Brugge al goed aan het verkennen hoor ook al woon ik er nog niet).
  Nog eens bedankt voor dit mooie stukje!

 4. Bij ons in het wzc De Stek doen we elk jaar een kerstmarktje. De bewoners en hun familie genieten ervan. Wij de standhouders ook hoor. Naar de markt is echt een uitje voor hen.
  Fijn dat je ons liet delen van jullie marktje

Reacties zijn gesloten.