een dag vol verwondering – 03

P1010820

Mijn vorig logje bevat een reeks van twaalf spiegel-elfjes en eindigt met

leven
met of zonder visuele
beperking een wereld
van verschil
verwondering
#213/366-©vivapo

Wat voel ik mij dankbaar omdat ik een aantal zondagen én met mijn fysieke ogen naar de wereld kon kijken én met mijn hart naar mensen die niet op hun fysieke ogen kunnen rekenen.  Wat een voorrecht was het om tijdens Mijmeren op papier – schrijvend naar kunst kijken tot twee keer toe een Limburgse vrouw te mogen begeleiden die met haar handen naar kunst kijkt terwijl de anderen dat met hun ogen deden.  Zowel van de slechtziende deelnemer als van de ziende deelnemers, van de begeleidende kunstenaar als van mezelf werd een zekere vorm van in-leven in be-leven gevraagd. Van de slechtziende werd echter ook moed gevraagd, niet alleen om voor een ontmoeting in tVaartje het ganse Vlaamse land met het openbaar te doorkruisen, maar vooral om tijdens zo’n workshop met pen en papier aan de slag te gaan, ja zelfs een heet strijkijzertje te hanteren tijdens een initiatie encausten.

Bewust worden van zo’n wereld van verschil brengt ook mensen dichter bij elkaar. Vanuit een nieuwsgierige houding in het leven van slechtzienden en blinden stappen vraagt dan ook weer moed van de zienden.  tVaartje reikte ons de voorbije maand een aantal kansen aan zoals de blind village walk en de dark room. Zij probeerden ons warm te maken met deze aankondigingen:

Blind village walk. Wil je ook eens weten hoe een slechtziende in een dorp rondwandelt. Hoe de geluiden en geuren je tegemoet komen zonder dat je iets kan zien. Je gaat op stap met ervaringsdeskundige Tonia en haar blindegeleidehond met een blinddoek per twee personen. Onze gids Nick vertelt ondertussen veel leuke weetjes over Lissewege. Je kan straten oversteken, voelen aan beelden zonder ze te zien. Geniet van deze unieke ervaring en wordt op die manier een stukje beleving rijker.

Dark art room. Wil je ook eens weten hoe een slechtziende of blinde kunstenaar kunst ervaart zonder het te kunnen zien. Op het domein kan je onder leiding van een slechtziende gids de donkere kamer betreden. Daar staat een beeld en door het voelen aan dit beeld ervaar je nieuwe impulsen om kunst te bewonderen.

De Dark art room kan je deze maand (augustus) nog dagelijks beleven.  Ik deed het vorig jaar samen met een vriendin. Een bijzondere ervaring was het voor ons drie. Ik kijk er ook naar uit om één van de volgende dagen met mijn handen en mijn hart naar kunst te kijken in de Dark art room.

wordt vervolgd …

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 1 augustus 2016

kunstwerk: Sabine Pauwaert
foto’s: vivapo

2 gedachten over “een dag vol verwondering – 03

Reacties zijn gesloten.