ho ho ha ha ha … in tVaartje

Toen Ingrid Vandamme mij voor enige maanden vroeg of ik tijdens de zondagse tuin-ontmoetingen – naast een schrijfworkshop – ook een initiatie lachyoga wilde begeleiden twijfelde ik even.  Zag Ingrid dat niet té rooskleurig, vroeg ik mij af.  Verwacht zij dat toevallige bezoekers bereid zullen zijn om zich – in het aanschijn van enkele tientallen kijklustigen op het zonnig terras – kwetsbaar op te stellen? Tijdens lachyoga in een lachclub geldt de regel dat we samen met anderen lachen en niet om iemand lachen. Niemand heeft daar het gevoel te worden uitgelachen.  De setting voor zo’n initiatie outdoor is natuurlijk andere koek.

 

En toch … heb ik ja gezegd. Vol enthousiasme stond ik als een belleman/vrouw op 10 en 17 juli de deelnemers op te wachten aan het ‘meeting point’.  Dat is voor mij het meest spannende moment.  Stel dat er niemand op af komt, of nog erger … slechts één, twee of drie deelnemers.

Zowel op 10 als op 17 juli bood er zich echter een deelnemer aan met ervaring in lachyoga.   Iemand met een aanstekelijke lach in de groep hebben is een godsgeschenk voor elke lachanimator. Dank Debora en Nicole!

Ondertussen heb ik ervaren dat een extra aankondiging – kort voor de start – door de charmante Suzy – lees omroepster, huisfotograaf, dessertmaker, vrouw met de ophaalhoed, lachebekje, verantwoordelijke communicatie en FB-pagina, en nog veel meer… – wonderen doet. Door haar interventie verzesvoudigt eensklaps het deelnemersveld.

Iedereen kan trouwens deelnemen: man of vrouw, ziend of slechtziend, mobiel of niet, blond, grijs of kaal, jong en minder jong… Dat lachen aanstekelijk werkt werd meermaals bewezen.  Suzy, de huisfotograaf – van wie onderstaande foto’s (17 juli) en deze korte video (10 juli) – kan er van mee spreken. En van enige terughoudendheid bij de deelnemers om het kind in zich te laten spelen en lachen … was helemaal niets te merken!

Wil ook jij komen ‘proeven’ van lachyoga? Kom dan naar tVaartje op zondag 24 en 31 juli. Er is een gevarieerd programma voor en na de initiatie lachyoga die om 15u30 start aan het meeting point.

zeg
ho ho
ha ha ha
laat jouw aanstekelijke lach
horen
***
horen
zien en zwijgen in
de stilte fase
geeft je
rust

#200/366-©vivapo

Ik respecteer graag ieders privacy: een foto waarop jij bent afgebeeld wordt hier op jouw verzoek verwijderd.

Een hartelijke groet, Viviane Van Pottelberghe – 18 juli 2016

©Foto’s werden mij ter beschikking gesteld door Suzy Debuck, waarvoor van harte dank.

 

4 gedachten over “ho ho ha ha ha … in tVaartje

  1. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd… En tegenwoordig ziet men mensen steeds minder lachen… Ik zou zeggen: iedereen naar de lachyoga!

Reacties zijn gesloten.