haiku / senryu zaterdag – 00

Ik waagde mij reeds achttien keer aan een haiku-op-zaterdag, naar een idee van Doldriest.

Vanochtend was ik even van mijn melk. De eerste versie van mijn haiku op zaterdag was klaar om 0:15 (een haiku schrijven loopt bij mij meestal niet over een leien dakje).
Om 5:45 had ik redenen te over om ongerust te zijn. Ik greep naar een wondermiddel: in gedachten schrijven en herschrijven (liggend in bed). Wonderlijk hoe rustig ik word door het verleggen van mijn focus.
Om 6:45 schreef ik als ochtendpagina’s (op papier deze keer) een sprinter, een elfje, een woordgedicht en twee rondgedichten. Ik deed dit als vingeroefening maar vooral om een aantal emoties te doorvoelen om ze vervolgens los te laten.

Daarna herwerkte ik mijn haiku zonder die te publiceren omdat mijn haiku naar mijn aanvoelen niet beantwoordde aan de definitie van een haiku.  Ik liet mijn schrijfsels  voor wat ze waard waren en verlegde opnieuw mijn focus. Ik ging samen met mijn echtgenoot tuinieren.

Groot was mijn verbazing toen ik na de middag dit bericht (van Doldriest) in mijn digitale brievenbus vond.

Schrijf een haiku of senryu op je blog/website over wat jou vandaag bezighoudt en geef het de titel Haiku / Senryu Zaterdag….

Schreef ik onbewust een Senryu? In een volgend bericht publiceer ik mijn schrijfsel en kijk ik uit naar de reactie van lezers/schrijvers met ervaring!  Hieronder vind je alvast de definitie van HAIKU & SENRYU.

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. Een goede haiku brengt herinneringen terug aan dingen die je altijd al wist, maar misschien bent vergeten. Het brengt je terug naar jezelf, naar wie je bent en wat het is om mens te zijn. En dit voel je – niet met je hoofd, maar met je hart. Je stopt veel van jezelf in een haiku – ook wel een onafgemaakt gedicht genoemd. En dat gedicht gaat over je persoonlijke ervaringen en gevoelens. Over hoe je de natuur, de seizoenen, de wereld om je heen beleeft via je zintuigen. Je hoeft niets uit te leggen, niets te interpreteren. Beschrijf alleen wat er om je heen gebeurt; een vingerhoed vol emotie.

Lees er hier meer over.

Senryu gaat over mensen en dingen uit het dagelijks leven en is vaak komisch en ook wel tragisch. De dichter zoekt altijd waarheid, betekenis… die in een senryu vaak in het ootje wordt genomen. Evenals bij de haiku staat de schrijver achter het vers, niet er middenin; zijn ik is geen particuliere persoonlijkheidsexpressie, maar vertaalt de gevoelens van velen.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 9 juli 2016

10 gedachten over “haiku / senryu zaterdag – 00

 1. Heel herkenbaar wat je schrijft over liggend in bed herschrijven Viviane :-), dat doe ik ook vaak. Al met al maak je me heel nieuwsgierig nar de haiku die je schreef dus kijk ik uit naar je volgend schrijfsel!

  1. Chantal, liggend in bed schrijven is niet letterlijk op te nemen hé; ik was in gedachten aan het schrijven.
   Misschien bedoelde je echter ook net dit.
   Net als met mijn dromen, herinner ik mij dan later niet meer wat ik in gedachten had ‘geschreven’. Maar goed ook … nieuwe uitdagingen!

   1. ja hoor Viviane, ik bedoelde ook ‘in gedachten schrijven’ en net als jij herinner ik me niet altijd wat ik ’s nachts bedacht. Maar… hoe dan ook, het komt altijd wel ergens anders weer tevoorschijn.

 2. Ik beken… Ik schrijf heel vaak in bed en val vaak zo in slaap… Neen, nu even nog niet. Ben nog niet in bed.
  Benieuwd snel verder naar het volgende bericht…

  1. Bea, als jij graag in bed schrijft … wat zou daarop tegen zijn? Ik schrijf niet letterlijk, in schrijf in gedachten … Soms droom ik zelfs in elfjes of droom ik dat ik elfjes schrijf … tja …

 3. Heerlijk dat je er zo mee bezig bent, Viviane! Ook voor mij werken bed en douche heel inspirerend. Je gedachten de vrije teugel laten… en dan als een dwaas rechtop gaan zitten en naar pen en papier grijpen. Mijn V-man is er nu wel aan gewend, maar de eerste paar keren schrok hij lichtjes haha.

Reacties zijn gesloten.