
ik ben nieuwsgierig
alsof ik een detectiveverhaal lees
wat herken ik van hem in mij en wat niet?open ik de doos van Pandora?
Hier werd ik niet wijzer van, wel van wat ik verder las.
Hermes gaf haar de spraak en plantte schaamteloze gedachten en een bedrieglijke aard in haar wezen. Zo kreeg zij een eigenschap die geen enkele andere sterveling had: nieuwsgierigheid.
En het werd nog duidelijker toe ik las:
Zeus schonk het paar ook een vat, waarin alle ongelukken zaten opgesloten. Als het vat gesloten bleef, konden die niemand treffen. Pandora kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende het vat. Toen kwamen daar alle rampen, ziekten en zorgen uit tevoorschijn en verspreidden zich over de aarde.
Blauwbaard is een steenrijke man met een grote blauwe baard. Wanneer hij op zakenreis vertrekt, overhandigt hij zijn jonge vrouw de sleutelbos van zijn kasteel. Daarmee mag ze alle kamers bezoeken behalve één, het kleine provisiekamertje in de kelder. Na verloop van tijd kan de vrouw haar nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en opent ze toch de verboden kamer. Daar vindt ze de zes lijken van haar voorgangsters.
Vaak wordt Blauwbaard voorgesteld als een seriemoordenaar. Soms wordt de jonge vrouw met de vinger gewezen: het is haar nieuwsgierigheid, haar bemoeizucht, die haar leven in gevaar brengt. In dit sprookje is het ruimtelijk aspect van groot belang: de afgesloten kamer staat symbool voor geheimen, leugens etc.
Het sprookje van Blauwbaard heeft in mijn kindertijd een enorme indruk op mij gemaakt, is mij zelfs jaren blijven achtervolgen in mijn dromen. Is dàt de reden waarom ik tot voor kort zoveel weerstand heb gevoeld tegen alle vormen van (ongezonde) nieuwsgierigheid? Verwar ik nog steeds nieuwsgierigheid met interesse, ook al heb ik ondertussen heel wat stapjes gezet op het pad van gezonde nieuwsgierigheid?
Wat zou er gebeuren als ik mij waag aan een woordspelletje.
Wat … als ik een detectiveverhaal in mijn pantoum zou vervangen door het sprookje van Blauwbaard?
ik ben nieuwsgierig
alsof ik het sprookje van Blauwbaard lees
wat herken ik van hem in mij en wat niet?open ik de doos van Pandora?
… wat herken ik van Pandora in mij en wat niet?
Hé Viviane… zo waar een stukje mythologie! Je weet ondertussen wellicht dat dit één van mijn interesses is. Ook dit begon door nieuwsgierigheid.
Prachtig en boeiend geschreven stukje!
De grens tussen nieuwsgierigheid en interesse is, vind ik ook althans, erg vaag
Ik zou er nog een woord aan willen koppelen: honger
Zolang als ik me al heugen kan ‘honger’ ik naar info. Volgens velen heb ik een grote algemene kennis en dat is misschien ook wel zo. Wat die honger veroorzaakt weet ik niet, misschien wel het feit dat ik vanaf heel jong al te horen kreeg dat kennis niet echt nodig was gezien mijn toekomst (althans die die mijn ouders voor mij voor ogen hadden).
Inmiddels ben ik 53 en ik kan de diploma’s van tal van opleidingen niet meer tellen en die honger is er nog steeds, onstilbaar voelt het. Nieuwsgierig, ben ik echter niet (vind ik) als het gaat om de koppeling naar bemoeizuchtigheid.
Interessant stukje Viviane! Een mens voelt vaak snel aan wanneer iemand nieuwsgierig is. Het is niet echt interesse in de ander hebben, het is weetjes verzamelen om te kunnen doorvertellen en om daarmee eigen succes te oogsten.
Ik weet wel zeker dat jij niet nieuwsgierig, maar wel leergierig bent!
Interesse ontstaat vaak uit nieuwsgierigheid