haiku op zaterdag – 13

Net als voor mijn vorige haiku-op-zaterdag(*) vond ik ook voor deze haiku inspiratie op het Oldenallerpad, meer bepaald in het park van het kasteel Oldenaller.

haiku-©vivapo-28:5:2016

hoog in de bomen
nestelen blauwe reigers
broedplaats streng bewaakt

©vivapo-28/5/2016

Het kasteelbos van het landgoed Oldenaller (nabij Putten in Nederland) is al heel lang broedplaats van een kolonie blauwe reigers. Aangevlogen vanaf de Zuiderzeekust was dit vroeger het eerste bos dat de blauwe reigers op hun vlucht tegenkwamen.

Eiken en beuken herbergen gemiddeld een tot drie nesten per boom, met een enkele uitschieter naar tien nesten.  De grote platte nesten (gemiddeld jaarlijks 60 tot 80 bezette nesten) zijn gebouwd van takken en takjes, gras en veertjes.  Vanaf half maart leggen de blauwe reigers hun eieren, die vanaf begin april uitkomen.  De jongen blijven vervolgens nog zo’n vijftig dagen op het nest. Blauwe reigers eten vooral vis. Hun voedsel vinden ze in beken, poelen en sloten van het landgoed en in de aangrenzende polder Arkenheem.

Toen wij het kasteelpark doorkruisten hoorden wij geluiden die duidelijk maakten dat er reigers aanwezig waren maar we zagen ze niet. Tot ik plots ogen op mijn rug voelde, mij nieuwsgierig omdraaide en eensklaps oogcontact had met deze bewaker …

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 28 mei 2016

(*) Naar een idee van Marion Driessen op Doldriest

4 gedachten over “haiku op zaterdag – 13

  1. ahhh moooii zeg….
    Ik reed gisteren nog langs Putten, maar ik wist niet dat dit er was…. dank je wel voor de tip, ik ga er vast eens langs.

Reacties zijn gesloten.