Schrijfnest april – levenskunst

MaelstromNa het Schrijfnest van maart nam ik mij voor om het programma voor april wat lichter op te vatten. Alhoewel het steeds 
mijn betrachting is om de deelnemers zoveel mogelijk aan te reiken en te laten oefenen heeft het begeleiden van groepen in de natuur (zowel tijdens stilte als lachwandelingen) mij reeds herhaaldelijk laten proeven van ‘less is more’.
Het thema van het Schrijfnest van vorige (en volgende) woensdag was zoals aangekondigd: Levenskunst. Hoe kon ik het programma én licht én uniek maken vroeg ik me af. In tegenstelling tot vorige edities bereidde ik het programma … pas de dag zelf voor.
Vertrouwen schiep reeds lichtheid. Voor de middag schreef ik een kettingelfje (*) dat als inleiding dienst deed en waarin het programma van de namiddag was vervat.
De deelnemers schreven als opwarmertje een elfje waarin zij iets van zichzelf lieten zien om vervolgens een sprinter te schrijven aan de hand van een kaart uit de Levenskunstwinkel van Anky Floris. Deze sprinter gaf dan weer voldoende stof voor een rondgedicht dat door iedereen werd gedeeld voor de pauze.
Ook de deelnemers haalden hun voordeel uit het lichter programma. Op eigen initiatief schreven zij in de toegemeten tijd meer dan één elfje en rondgedicht. Ondertussen lieten zij ook hun eigen beeldhaiku groeien.
Een bijkomend en niet onbelangrijk voordeel voor mij als begeleider was dan weer dat het lichter programma ruimte liet voor een uniek initiatief dat mij niet toevallig voor enkele dagen bereikte.
Ik vernam dat het theatergezelschap MAELSTROM wil zoeken naar vormen van co-creatie met hun publiek. Hun eerstvolgende voorstelling (tussen november 2016 en maart 2017) heet BRIEF aan mijn KIND. Voor die voorstelling vragen zij hun publiek vooraf zelf een brief te schrijven naar hun (fictieve) kind.  Met die brieven maken zij dan een tekst en een theatervoorstelling die op elke speelplek een andere invulling zal krijgen, afhankelijk van de lokale brievenschrijvers. Van hun kant beginnen zij aan hun tekst te werken in de maand mei.
brief aan mijn kindIk voelde een aanknopingspunt met het thema Levenskunst en nodigde de deelnemers na de pauze uit om een brief te schrijven aan hun ‘fictieve kind’, een brief die hun kind pas zal openen als het op eigen benen kan staan. Ik ga ervan uit dat het thema van hun schrijfoefeningen voor de pauze de inhoud van hun brief zal hebben beïnvloed. Over die inhoud hebben we niets gedeeld maar wie dat wenst kan de brief bezorgen aan de toneelgroep. En wie weet, misschien horen wij later bij de voorstelling een passage uit onze brief citeren…
En zelfs als er niets uit onze brieven wordt geciteerd … ik ben ervan overtuigd dat er energetisch één en ander in beweging werd gezet die ten goede zal komen aan kinderen over heel de wereld.
Er werden op 6 april reeds negen brieven geschreven; een aantal in handschrift heb ik reeds verzameld om samen met de brieven die in het Schrijfnest van 13 april worden geschreven te deponeren in de speciale brievenbus van De Werf te Brugge. Andere brieven zullen rechtstreeks via maelstromvzw@gmail.com worden bezorgd.
Voelt u er iets voor om ook zo’n brief te schrijven? Als tegenprestatie wordt u persoonlijk verwittigd wanneer de voorstelling in uw streek plaatsvindt.  Meer info vindt u op hun website en op hun Facebookpagina.
Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 8 april 2016
(*) #091/366-©vivapo

Schrijfnest
reflectief schrijven
aan de hand
van Levenskunstkaarten over thema
Levenskunst

benieuwd
welk onderwerp
mij en jou
vandaag zal toevallen
wat voel ik nu?
nieuwsgierigheid

Viviane
is mijn
naam en wat
is jouw naam en
gevoel?

welkom
om te
schrijven, tekenen, kleuren,
focussen, lezen en opnieuw
schrijven

voel
je veilig
in dit nest
om jouw gevoel te
delen

welkom
van harte
zoals je bent
vandaag op dit moment
NU

9 gedachten over “Schrijfnest april – levenskunst

  1. Mooi mooi mooi en heel intens was het schrijfnest… Mijn verslagje volgt nà het volgende schrijfnest volgende week!!!

    Fijn weekend iedereen!

    1. Ik kijk er al naar uit. Ik wacht nog tot na het Schrijfnest van volgende woensdag om mijn bericht verder te verspreiden. Fijn weekend!

Reacties zijn gesloten.