met bewuste aandacht bomen, brem en jezelf ontmoeten

IMG_3037Vanochtend trotseerden acht vrouwen samen met mij een kille noorderwind om met bewuste aandacht bomen en zichzelf te ontmoeten tijdens een stille wandeling in Ryckevelde. Ik had slechts één oefening voorbereid. Meer bepaald voor wie individueel een jaartraject boomoliën volgt had ik een oefening met de brem voorzien op de Schobbejakshoogte. Dit is het natuurgebied waar ik voor vivapo reeds eerder natuurbeleving begeleidde, weliswaar bij hogere temperaturen: Als kinderen naar stilte luisteren, Ochtendmeditaties aan het water en Stiltewandelingen.

We maakten kennis met elkaar onder de sparren naast de hondenspeelweide en stapten – in stilte – richting Schobbejakshoogte. We hielden even halt en deelden met elkaar hoe we ons op dàt moment voelden.  Bij mij was dat nieuwsgierigheid, want zelf wist ik niet wat er nog komen zou, vermits ik had besloten om – met uitzondering van de oefening bij de brem – mijn intuïtie te volgen.

IMG_3035

 

De deelnemers ontmoetten een eerste keer zichzelf toen ik hen uitnodigde om op het pad (dat eigenlijk voor paarden is bedoeld) verder te stappen met gesloten ogen en met de hand op de schouder van een andere deelnemer. Naast hen zoefden fietsers en joggers voorbij.
Met bewuste aandacht observeerden zij hun weerstand, overgave, angst of vertrouwen. Er kwam geen kink in de kabel want de ketting hield tot het einde stand.

 

Na het delen van onze ervaringen bij deze blinde-wandeling, stapten we gelaarsd door het poortje van de Schobbejakshoogte. We stapten over een aantal elfenbankjes heen …

zij
lieten zich
niet zelf zien
maar wel hun bankjes
elfjes

elfjes
speelden ofwel verstoppertje of
schuilden voor de
wind onder
elfenbankjes

… en vervolgden onze weg naar de waterplas waarin we de weerspiegeling van enkele ranke dennen konden ontwaren. Wij nodigden prompt de dennen zelf uit om een licht te werpen op een situatie waarmee we in een knoop(je) lagen.

Op een golvende duin stond brem ons in haar groen gewaad (*) wuivend uit te nodigen voor het hoogtepunt van deze stiltewandeling. Al scheerde de temperatuur daar geen hoge toppen, de wind deed dat wél. En toch hielden negen vrouwen stand. Met de brem als getuige blaasden wij met onze adem onze energiecentra(*) nieuw leven in.  De energie van brem – in het Frans GENET (uitgesproken je nais) – gaf ons een herboren gevoel.

krachtmeting
tussen de
wind en onze
adem raad eens wie
won

Ook op de terugweg gaf ik mij over aan mijn intuïtie en liet ik de deelnemers twee per twee in stilte verder stappen. Ik nodigde hen uit om vanuit hun hart verbinding te maken met een maatje en vanuit een nieuwsgierige houding bewust te worden van wat zich zou aandienen. Het werd een magisch gebeuren. Zonder enig fysiek contact voelden zij zich met elkaar verbonden en stapten verder, begeleid door de muziek van de wind en het gezang en gefluit van vogels die luidkeels de lente aankondigden.

twee
aan twee
in stilte lopen
energie van maatje voelbaar
hartverbinding

Tijdens het delen van onze ervaringen werd het eens te meer duidelijk dat verbinding met jezelf de eerste maar noodzakelijke stap is om je te kunnen verbinden met een ander.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 16 maart 2016

foto’s : vivapo
elfjes: #076/366-©vivapo

(*) Brem bloeit pas in mei. Bij het herlezen van mijn bericht brem bloeit lees ik echter dat de brem vorig jaar reeds op 17 april bloeide in Ter Loo (Loppem). Ik hoop om bloeiende brem te kunnen bewonderen op onze stiltewandeling in mei. Wie interesse heeft houdt best vivapo’s programma in het oog.

(**) Voor de deelnemers aan de stille wandeling van vandaag:
Hierna vind je het vervolg op de oefening bij de brem. Je hebt je toen bij het begin en op het eind op je hartcentrum gericht.  Je werd uitgenodigd om thuis intuïtief een tekening te maken met het kleurpotlood dat je vanochtend hebt gekozen. Bekijk dan je tekening en beschrijf wat je ziet en pas nadien welke associaties je maakt. Je kan dit opschrijven, samen met jouw ervaringen tijdens de visualisatie, meer in het bijzonder welke van de zeven energiecentra vroeg jouw speciale aandacht.

13 gedachten over “met bewuste aandacht bomen, brem en jezelf ontmoeten

 1. Ik geniet nog na van je gedetailleerd verslag… Enkele ervaringen waren al vervaagd… Andere blijven helder hangen…

  Over enkele dagen volgt een eigen interpretatie over mijn ervaring van vandaag over stil zijn, stil wandelen, de den en de brem, samen en alleen…

  In verbondenheid… Nicole

  1. Dank voor jouw feed-back Nicole. Ik bezorgde het verslag aan de deelnemers en maakte hen ook attent op de rubriek stiltewandelingen op jouw blog; het adres vermeld ik hier met heel veel plezier voor wie dit nog niet kent: http://elfjesnic.tumblr.com/tagged/stillewandeling
   Zelf kijk ik al heel nieuwsgierig uit naar jouw ervaringen.
   Van harte, Viviane

 2. Leuk om te lezen en ook nog eens een paar leuke foto’s. Lijkt Me wel apart hoor zo’n wandeling

  1. Wat een fijne reactie Hillechien.
   Ja, zo’n stiltewandeling biedt telkens weer een andere ervaring, zowel voor de deelnemers als voor de begeleider.

 3. Ik vond het een heel mooie ervaring… Het smaakt naar meer!
  Het in verbinding staan met jezelf, de natuur en elkaar is een godsgeschenk!
  Dankjewel voor de zalige voormiddag!

  1. Dag Annemie, voor mensen die de blog van natuurbeleving niet kennen wil ik hier graag delen welke reactie jij hebt gegeven op de stiltewandeling.

   “Graag wil ik mijn ervaring van de stiltewandeling delen doorheen de woorden van een spiegelelfje.

   Dankbaar,
   Overweldigende natuur
   Één in vertrouwen
   Ik voel me zen
   Brem

   Brem,
   Mondt uit in kleuren
   In mijn ziel
   Zachte streling
   Wind.”

   Deze reactie (en mijn antwoord hierop) is te lezen op deze link: (https://natuurbeleven.wordpress.com/2016/03/16/sfeerfotos-wandelen-in-stilte/)

 4. In de FB-groep #366 elfjes in 2016 plaatste Ilse Dupré een reeks ketting-elfjes; met haar toestemming publiceer ik ze hier als een reactie.

  zorgvuldig
  waakt Viviane
  over haar groep
  hier is enkel elfjesgerelateerd
  gepermitteerd

  uitnodiging
  stille wandeling
  verwijdert ze meedogenloos
  uit de groep 366
  elfjes

  Nee,
  ik ga niet akkoord.
  Is Viviane niet
  wat te
  streng?

  innerlijk
  kind wil onbezorgd spelen
  het houdt niet
  van strenge
  regels

  na
  een wandeling
  in het bos
  schrijft Viviane stellig enkele
  elfjes

  lees
  het verslag
  van de wandeling
  en begrijp wat ik
  bedoel

  tip
  voor elfjesschrijvers
  doe inspiratie op
  tijdens stille wandeling met
  vivapo

Reacties zijn gesloten.