standbeeld ervaart stilte

1CDEF08A-43BF-4463-847B-E0EC5BFAA575

Iedere derde maandagvoormiddag begeleid ik lachyoga in de natuur, zo ook vandaag. Tijdens een wandeling worden oefeningen aangereikt met de bedoeling om het kind dat schuilt in ieder van ons weer wakker te maken en het te laten spelen.

Vanochtend bestond de groep uit zes vrouwen die sinds september maandelijks deelnemen aan deze activiteit. Trotseerden we vorige maand de koude, vandaag werden we de ganse voormiddag verwend door een stralende zon.

Als begeleider is het leuk werken met doorwinterde lachbeoefenaars: ze hebben maar een half woord nodig en zijn sterk gemotiveerd om welke oefening ook uit te voeren, om elkaar met hun lach aan te steken en om het speelse kind alle vrijheid te gunnen. Het heeft geen zin om de oefeningen hier meer in detail te beschrijven, het zou belachelijk lijken.   Lachyoga moet je ervaren. Ook al kom je met een zwaar gemoed of in een boze bui, als je open staat voor wat er wordt aangereikt is het hek zo van de dam en smelt de weerstand als sneeuw voor de zon.

Lachyoga in de natuur doorstaat met glans de vergelijking met lachyoga in de lachclub. Muziekinstallatie hebben we niet van doen want spelende kinderen, kukelekurende hanen, blatende schapen, zelfs blaffende honden produceren een waaier aan geluiden waarop kan worden ingespeeld en vice versa.

Overstroomde weiden en vijvers inspireren ons voor een wonderbaarlijke visvangst. Een zitbank boven een waterplas nodigt dan weer uit om op een inventieve manier ingenomen te worden en bomen lonken knipogend om verstoppertje te spelen.

Lachyoga wordt altijd afgesloten met een stiltefase. Vandaag werd mij de oefening werken met een partner als standbeeld ingegeven. Deze oefening gebeurde – in tegenstelling tot alle voorgaande … IN STILTE.

De ene partner is de beeldhouwer, terwijl de ander een neutrale houding aanneemt en klaarstaat om gemodelleerd te worden. De beeldhouwer zet het neutrale lichaam in welke houding zij dan ook maar interessant vindt, en het beeld neemt de houding aan die de beeldhouwer haar geeft. Wanneer de beeldhouwer klaar is blijft het beeld lang genoeg in die houding staan om te ervaren hoe dit aanvoelt. Deze oefening maakt vaak heel wat los, omdat iedere partner wordt uitgenodigd om zich over te geven aan de grillen van de ander of om te ervaren hoe respectvol de beeldhouwer haar grenzen aftast.

Achteraf werden de ervaringen gedeeld. Vertrouwen, overgave en stilte werden het vaakst ervaren, zowel tijdens hun rol als beeldhouwer als die van standbeeld. Voor elk standbeeld was met gesloten ogen – in stilte – blijven staan de meest intense ervaring. Ze hadden nog niet eerder de stilte in de lachyoga zo intens ervaren.

Van harte Viviane Van Pottelberghe – 15 februari 2016

2 gedachten over “standbeeld ervaart stilte

  1. Prachtige foto’s en herinneringen aan een intense, krachtige en toch ingetogen lachyoga, in de natuur, met een stralend zonnetje!

    Gewèldig…

    Nicole

Reacties zijn gesloten.