2016 – jaar van de elfjes

365 dagen verwondering – DAG 363

62364_737905773010510_5872224010986373912_n

In het bericht Schrijven werkt aanstekelijk had ik het voor enkele dagen over Christine De Vries van Shodo die mij via haar boek Dagboek als spiegel inspireerde om te starten met schrijven in het algemeen, dagboekschrijven in het bijzonder.

In datzelfde bericht kon je ook lezen:

Nog tien berichten te gaan en deze blog van 365 dagen verwondering is rond.  Hou ik er dan mee op? Start ik een nieuwe blog? Een nieuw thema op dezelfde blog? Ik weet het nog niet en ik laat het voorlopig los.

Ik kreeg daar heel leuke reacties op die mij stimuleren om verder te gaan met mijn schrijfsels op deze blog. Tot mijn verwondering – maar naar mijn aanvoelen niét toevallig – las ik gisteren onderstaand bericht op de Facebookpagina van Christine De Vries:

schrijf
iedere dag
een klein elfje
wat wil je bewaren?
herinnering

De uitdaging

Het jaar 2016 heb ik uitgeroepen tot het jaar van de elfjes. De uitdaging is om echt iedere dag (366 keer) een elfje te schrijven over iets wat je op die dag heeft geraakt en wat je wilt bewaren.

Ik ga voor het slapen even nog op de rand van het bed zitten en kijk terug op de dag. Waar werd ik geïnspireerd, aangeraakt, heb ik verwondering ervaren? Welk moment wil ik bewaren? En dan schrijf ik in een kleine agenda de 11 woorden die het elfje maken.

DOE MEE en nodig je ook je vrienden uit!

Op haar website staat ook deze definitie van een elfje te lezen .

Het elfje heeft slechts 11 woorden en is opgebouwd uit 5 regels:
woord
woord woord
woord woord woord
woord woord woord woord
woord

In het elfje kunnen herhalingen voorkomen, maar dat hoeft niet. De regels moeten niet op elkaar rijmen, maar het mag wel. Het kunnen losse trefwoorden zijn of een doorlopende zin die als het ware over de 5 regels heen is gedrapeerd. Alles mag zolang jij je maar aan deze opbouw houdt.

Op haar Facebookpagina zal Christine iedere week haar elfjes delen.

Deze uitdaging – zelf ervaar ik het als een uitnodiging – leg ik niet naast mij neer. Ik neem de handdoek op en doe mee. Ik neem mij nu reeds voor om iedere week mijn elfjes te delen op déze blog.  Ik zou het leuk vinden mocht je mij blijven volgen én – nog leuker – mocht jij ook willen meedoen. Wie weet publiceer jij dan jouw elfjes op jouw Facebookprofiel of op jouw blog of…

Ik zou jou dan graag volgen. Laat je iets van je horen via een reactie onderaan dit bericht? Zo inspireer en motiveer je ook anderen en … jezelf.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 29 december 2015

(bron foto)

11 gedachten over “2016 – jaar van de elfjes

 1. Prachtig Viviane!

  Jij zit blijkbaar boordevol ideeën op het einde van 2015…

  2016
  vol verwachting
  kijk ik uit
  naar een rijkgevulde mand
  ELFJES

  Wie weet volg ik jouw initiatief, want elfjes schrijven ligt me wel.

  Warme hartegroet.

 2. aanstekelijk
  een jaar
  elfjes iedere dag
  een mooie uitdaging en
  voornemen

  ik doe alvast mee via mijn blog, want ik was bij mezelf aan het brainstormen wat doe ik volgend jaar in mijn blog…het wordt vandaag aangereikt…dank je wel

 3. ik doe graag mee met elfjes schrijven 2016.Een aanvulling daar mijn doel voor het nieuwe jaar
  “schrijven ” omvat.Wat mij betreft naar gedichten en poezie toe.Eventjes meedelen dat op ZONDAG
  24 januari als ik me niet vergis het literair dag is.Kunnen we daar iets te samen mee doen?
  warme groet en laat ons elkaar maar verder positief beinvloeden i like it

  1. Dank voor de tip.

   Wat zondag 24 januari 2016 betreft: dan organiseert Davidsfonds Ver-Assebroek “Toast Literair” in de Patria. Meer info vind je op http://www.davidsfonds.be/activity/division/activitydetail.phtml?id=38449

   Wat in mijn agenda staat: donderdag 28 januari, want dan is het Gedichtendag*. Op die dag – de laatste donderdag van januari – gaat ieder jaar de Poëzieweek van start.
   Ik overweeg om met vivapo een schrijf-activiteit te plannen die dag. Van zodra mijn plannen concreter zijn laat ik het je zeker weten Sandra.

   *Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

  1. wil je dit ook met anderen delen? dan heb ik een aantal suggesties:
   – op jouw FB profiel
   – op mijn FB profiel onder het bericht #366 elfjes (daar staat ook al de link naar Hilde’s blok)
   hup hup hup, we gaan er voor! Een warme groet, Viviane

Reacties zijn gesloten.