stenen op jouw pad

365 dagen verwondering – DAG 341

Logosteen v3

Soms, kom je op het pad van je leven een steen tegen. Je pakt hem op, voelt de gladheid, het gewicht. Je sluit hem in je hand en bedenkt onder het lopen dat deze steen er al was, lang voordat jijzelf geboren was. En ook dat deze steen er zal zijn lang nadat jij hier al niet meer bent. Met een beetje eerbied en een glimlach laat je de steen weer los en vervolg je je weg.

Roelof Lange – een Nederlandse kunstenaar – vond ook stenen op zijn pad. Zoveel en allemaal uniek. Heel gewoon en zo bijzonder tegelijk. Iets langer hield hij ze vast. Hij liet ze pas los als ze iets van hem meegekregen hadden. Kleur, Fantasie, Inspiratie. Elke steen anders, met zorg en liefde een stukje cultuur toegevoegd.

Maar ook deze stenen, de “Veynes stones” liet hij weer los. Prachtige plekjes in de natuur vormen de mooiste kunstgalerie ter wereld voor wat hij maakte. Het lot is zijn galeriehouder. Het lot beslist waar de steen terecht zal komen, of de steen zelfs wel gevonden gaat worden of gewoon weer opgaat in de natuur. Elke vinder al even uniek als de steen.

Op zijn blog lees ik dat Roelof Lange in april van dit jaar zelfs een steen achterliet op het landgoed van Pajjota Dhamma in Dilsen-Stokkem in België waar hij een 10 Daagse Vipassana meditatie cursus volgde. Of deze steen ondertussen is gevonden kon ik op zijn website I found a Stone niet terugvinden.

Het moment van het vinden van de steen, het erkennen van zijn schoonheid, het aandacht besteden aan het mooi maken ervan, een schitterende plaats zoeken om hem weer los te laten, het vastleggen. Dit alles is een boodschap aan een onbekende:
“Vind je deze plaats ook zo prachtig? Deze steen is voor jou, alleen om het feit dat jij bent waar ik was. Een groet aan jou wie je ook bent.”

Roelaf Lange – en met hem wellicht nog een aantal andere kunstenaars, waaronder  Angelique de Waard – hoopt op veel plaatsen in de wereld een onverwacht cadeautje te mogen geven aan een diversiteit aan vinders opdat ook zij  kunnen zeggen: “I found a Stone!” Trouwens, de vinder kan dit melden op de website van I found a Stone én mag de steen zelfs houden!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 8 december 2015

(Bron artikel, foto en steen)

 

Een gedachte over “stenen op jouw pad

  1. Het doet me denken aan een lied van Bram Vermeulen
    “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde”zoals ik ooit op mijn blog schreef.

Reacties zijn gesloten.