geborgenheid

365 dagen verwondering – DAG 322

IMG_8249

De dag was nog maar halfweg toen ik er mij van bewust werd dat geborgenheid voor mij  het thema van de dag was en ook het thema van mijn blogbericht zou worden.

Geborgenheid
was de titel van de kaart die ik vanochtend gebruikte voor het schrijven van mijn ‘sprinter’.
Geborgenheid
was het thema van de natuurbeleving die ik vanmorgen in Ryckevelde mocht begeleiden.
Geborgenheid
is één van de kwaliteiten die we in de Berk ervaren tijdens een jaartraject boomoliën.

Een sprinter schrijven levert mij altijd verrassingen op, niet in het minst wanneer ik gebruik maak van één van de Levenskunstspelkaarten van Anky Floris). Nog voor ik de titel van de kaart lees probeer ik de afbeelding te lezen. Ik zag omarming, geborgenheid, samensmelten, een lichtgevend juweel.
Ik was dus niet verwonderd toen ik de titel van de kaart las.  Het bewijst nog maar eens het talent van de kunstenares die de afbeeldingen heeft ontworpen. De drie bijhorende vragen die ik binnen de tien minuten wilde beantwoorden waren:
1. Wat zorgt ervoor dat jij je geborgen voelt?
2. Bij wie voel jij je geborgen?
3. Hoe geef jij iemand geborgenheid?

Bij het nalezen van mijn sprinter ontdekte ik:
Als ik liefdevol kan luisteren naar mijn innerlijke kind
kan ik zonder oordeel luisteren naar het verhaal van anderen.
Als ik liefdevol kan luisteren naar een ander geef ik de ander geborgenheid.
Ik voel mij geborgen bij iemand die zonder oordeel naar mij luistert.
Vertrouwen in het Leven én in mezelf bij anderen zorgt ervoor dat ik mij geborgen voel.

Als ik nu op het verloop van de voormiddag terug blik dan zie ik dezelfde beelden op mijn netvlies verschijnen die ik vanmorgen op mijn kaartje zag.
Niet alleen een sprinter schrijven levert mij verrassingen op.  Ik verwonder mij steeds weer over wat er zich aandient wanneer ik met mensen op stap ga tijdens de workshop “met bewuste aandacht bomen en jezelf ontmoeten”.  Vanochtend werden we uitgenodigd om liefdevol naar onze behoeften te luisteren vooraleer de ander te omarmen en geborgenheid te geven.

IMG_8244 IMG_8243  IMG_8245 IMG_8248

In alle jaartrajecten boomoliën© die ik ondertussen heb begeleid verwonder ik  mij telkens weer over de synchroniciteit tussen de gebeurtenissen in het NU en de opeenvolging van de boomsoorten. Een aantal cursisten die reeds eerder zo’n jaartraject volgden, doorlopen dit werkjaar een persoonlijk jaartraject en starten vandaag met de olie van Berk. Haar belangrijkste kwaliteit is ondersteuning bieden bij shock en in situaties die door geweld gekenmerkt worden.  En nèt NU worden we geconfronteerd met beelden van terreur en repressie die ons angstig en verdrietig maken. Berk biedt ons haar energie aan om onze emoties en pijn te verzachten. Een volgende stap is ons hart en onze armen openen voor alle mensen die nood hebben aan geborgenheid.

IMG_8246 IMG_8250 (1) IMG_8251

De oefeningen met de energie van Berk zorgden er ook voor dat de deelnemers milder naar zichzelf konden luisteren en hun talenten ontdekten.  Eén van hen bezorgde mij na afloop twee elfjes.

Halt!
Niet twijfelen!
Ik wil doorgaan…
Laat mijn hart inspireren.
Dankjewel!
(N.D.)

Berk
Rechte stam
De kruin deinend
met de wind mee
Mooi…
(N.D.)

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 18 november 2015

(foto’s: vivapo)

Welkom op:
– met bewuste aandacht bomen en jezelf ontmoeten
– creatief, meditatief en reflectief schrijven