komend weekend klok vooruit of achteruit?

365 dagen verwondering – DAG 294

wintertijd_824x675

Een alerte FB-vriend heeft er mij deze week aan herinnerd dat de wintertijd reeds komend weekend ingaat.  Ik verkeerde in de mening dat we nog een weekje dienden te wachten. En zoals ieder jaar twijfel ik ook nu weer of de klok vooruit of achteruit moet zaterdagnacht. Gelukkig plaatste deze FB-vriend ook een link naar onderstaande informatie.

Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer.

Vroeger was er nooit sprake van een wintertijd. Er was gewoon een standaardtijd. Pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomertijd en dus ook een wintertijd. De oliecrisis in 1973 zorgde ervoor dat bijna elk land een zomer en een wintertijd ging gebruiken. Er bestaat nog steeds discussie over de zomertijd. Veel planten en dieren wennen hier niet aan en zitten dan nog steeds in het ritme van de wintertijd.

Elk jaar zit men weer te twijfelen of de klok nu vooruit of achteruit moet. In de wintertijd gaat de klok één uur achteruit en dus kun je dus een uur extra slapen. Met de zomertijd gaat de klok één vooruit en slaap je dus een uur minder. Er zijn verschillende ezelbruggetjes om dit te onthouden. Een ezelbruggetje is: “als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit”. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt.

(Bron artikel)

klokachteruitOp de website van weerman Frank De Boosere vond ik héél wat informatie over de omschakeling.  Ik kwam er ook wat te weten over de geschiedenis van de tijd én over de problemen die door de omschakeling worden veroorzaakt, naast meningen van experten. Last but not least: tips om mechanische klokken “achteruit” te zetten. Dààr vond ik ook deze leuke afbeelding.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 21 oktober 2015

(Bron eerste afbeelding: internet)

Advertenties

2 gedachten over “komend weekend klok vooruit of achteruit?

  1. Voor mij mogen ze dat gedoe afschaffen.Zelf heb ik geen last van zomer of winteruur. Heel veel zaken lopen op klokken en niet allemaal veranderen ze automatisch en dus moeten er heel wat bijgesteld worden.Ik zie er echt het nut niet van in en sommige mensen en kinderen hebben van die nodeloze aanpassing last.

    1. Ik ga volledig met jou akkoord Marylou. Al heb ik er fysiek zelf geen last van ik zie wel heel veel nadelen op andere vlakken.

Reacties zijn gesloten.